Iz Slovenije je bil viden delni sončev mrk, ki se je v Ljubljani začel ob 11.54, končal pa se bo ob 13.11. V sredini mrka ob 12.32 je bil viden tudi s prostim očesom. Sončni mrk nastane, kadar se Sonce, Luna in Zemlja navidezno poravnajo na premico, Luna pa je med Zemljo in Soncem in tako zastira svetlobo, ki s Sonca prihaja na Zemljo. Okoli 25 do 30 odstotkov mrkov je popolnih ? takrat Luna za opazovalce na ožjem območju, imenovanem območje popolnega mrka, za nekaj minut popolnoma zastre Sonce. Vsako leto je z Zemlje vidnih od dva do celo pet sončnih mrkov, ki so v večini vidni iz neposeljenih območij. Nazadnje je bil mrk v Sloveniji viden 20. marca 2015. Naslednji delni sončni mrk bo iz Slovenije mogoče videti 25. oktobra prihodnje leto. Takrat bo zaradi 36-odstotne pokritosti bolje opazen tudi s prostim očesom. Z astronom Maticem Smrekarjem iz Zavoda Z lahkoto se je o tem pogovarjala Cirila Štuber.

Naslednji delni sončni mrk bo iz Slovenije viden 25. oktobra prihodnje leto

Iz Slovenije je bil viden delni sončni mrk, ki se je v Ljubljani začel ob 11.54, končal pa ob 13.11. Sončni mrk nastane, kadar se Sonce, Luna in Zemlja navidezno poravnajo na premico, Luna pa je med Zemljo in Soncem in tako zastira svetlobo, ki s Sonca prihaja na Zemljo. Okoli 25 do 30 odstotkov mrkov je popolnih ‒ takrat Luna za opazovalce na ožjem območju, imenovanem območje popolnega mrka, za nekaj minut popolnoma zastre Sonce.

Vsako leto je z Zemlje vidnih od dva do celo pet sončnih mrkov, ki so v večini vidni iz neposeljenih območij. Nazadnje je bil mrk v Sloveniji viden 20. marca 2015. Astronom Matic Smrekar iz Zavoda Z lahkoto poudarja, da obljudenim predelom planeta ta mrk ni bil najbolj naklonjen.

"Senca Lune potuje nekje po severovzhodu Kanade, po severu Grenlandije in potem čez Arktično morje do severovzhodne Sibirije. To pomeni, da potuje bolj ali manj čez neposeljena območja. Pri nas bosta prihodnje leto vidna oba mrka, delni sončni mrk 25. oktobra, 6. maja pa bo tudi delni lunin mrk."

 

Cirila Štuber, Marko Rozman