Slovenska zemlja v pesmi in besedi

France Marolt, osebnost prihodnosti, 1. del

V letošnjem letu zaznamujemo njegovo 130. obletnico rojstva in 70. obletnico smrti

199437294_977781326323580_8092193367860461271_n
France Marolt
foto: AFS France Marolt

''Če ga je kdo vprašal, zakaj to dela, je odgovoril: Zato, da ne boste pozabili, da ste Slovenci!''
(Mitja Gobec, spomini, 2021)

Bilo je 21. junija 1891, Brdo pri Lukovici, Kamniško-Brdski sodni okraj: cerkvenemu organistu in učitelju glasbe ter nekdanji poštni upraviteljici se je rodil prvi izmed šestih otrok. Ime so mu dali po očetu, čez štiri dni ga je h krstu nesel sam pisatelj Janko Kersnik.
Nadarjen je bil za risanje, matematiko, šah in telovadbo, a najbolj ga je prevzela glasba. Nosil je ime očeta, botra in botre. To je bil Franc Janko Alojzij Marolt oziroma kot ga bolje poznamo France Marolt.

V letošnjem jubilejnem leto posvečamo dve zaporedni dokumentarni oddaji glasbeniku, folkloristu, ustanovitelju Glasbenonarodopisnega inštituta, Akademskega pevskega zbora Toneta Tomšiča in Akademske folklorne skupine Franceta Marolta Francetu Maroltu. 

V prvi oddaji ga bomo spoznali kot ustanovitelja takrat Folklornega inštituta pri Glasbeni matici (1934) ter netitelja in spodbujevalca kulturnih dejavnosti. Na njegovo pobudo je nastalo več pevskih zborov in folklornih skupin. V njem sta se vedno prepletali zborovska in folklorna dejavnost, glasba je bila njegova ljubezen.

Sogovornikii v oddaji so Mirko Ramovš, etnokoreolog, nekdanji sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU in več kot 40 let umetniški vodja AFS Franceta Marolta, Mitja Gobec, sin skladatelja Radovana Gobca, zborovodja in zadnjih 43 let urednik različnih notnih izdaj ter eden redkih, ki se g. Marolta še osebno spominja, dr. Urša Šivic, etnomuzikologinja in raziskovalka na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU, ter dr. Tomaž Simetinger, etnolog in kulturni antropolog, dolgoletni član AFS Franceta Marolta in več let tudi njen umetniški vodja.

Drugi del oddaje bo na sporedu v torek, 22. junija.

 

Dr. Urša Šivic, etnomuzikologinja na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU, opazovalka Maroltovega raziskovalnega dela

foto: Nika Rožanc

Mirko Ramovš na pogovoru ob Ljubljanici. Po Tončki Maroltovi in Mariji Šuštarjevi je prevzel umetniško vodenje skupine AFS FM za več kot 40 let.

foto: Nika Rožanc

Mitja Gobec, zborovodja in urednik notnih izdaj, sin skladatelja Radovana Gobca, ki se Marolta še osebno spomni.

foto: Nika Rožanc