V prvem tednu meseca junija vsako leto obeležujemo teden slepih. V tem času se opozarja na prepreke s katerimi se slepi in slabovidni srečujejo v življenju. Nepredstavljiv izziv in stisko je marsikdo doživel v času epidemije. Že pred časom je bi s strani nekaterih posameznikov poslan predlog vladi RS v zvezi s podporo slepim in slabovidnim v času epidemije. Ukrepi, ki so se in se izvajajo za zajezitev koronavirusne bolezni so namreč dodobra ohromili vsakdan večine slepih in slabovidnih. Imajo negativen vpliv na njihovo telesno in duševno stanje. Njihov socialno-ekonomski položaj, izobraževanje in samo dostopnost do blaga kot tudi do storitev. Za poslan predlog sta se odločila magistrica Nina Zavašnik ter dr. Evgen Bavčar, ki je prav tako slep.

Predlogi so bili na državne organe poslani že na začetku leta. Odziva skoraj ni bilo. Zakaj tako slaba odzivnost in kakšno je trenutno stanje ne tem področju je Marko Rozman preveril v pogovoru s Cvetom Uršičem, državnim sekretarjem na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Matejem Žnuderlom, predsednikom Zveze društev slepih in slabovidhnih Slovenije.

Ukrepi, ki so se izvajali in se še vedno izvajajo za zajezitev koronavirusne bolezni, so konkretno ohromili vsakdanje življenje večine slepih in slabovidnih

V prvem tednu junija vsako leto zaznamujemo teden slepih. V tem času se opozarja na prepreke, s katerimi se slepi in slabovidni srečujejo v življenju. Nepredstavljiv izziv in stisko je marsikdo doživel med epidemijo. Že pred časom so nekateri posamezniki poslali predlog vladi Republike Slovenije v zvezi s podporo slepim in slabovidnim med epidemijo. Ukrepi, ki so se izvajali in se še vedno izvajajo za zajezitev koronavirusne bolezni, so namreč dodobra ohromili vsakdanje življenje večine slepih in slabovidnih. Imajo negativen vpliv na njihovo telesno in duševno stanje. Njihov socialno-ekonomski položaj, izobraževanje in samo dostopnost do blaga kot tudi do storitev. Za poslani predlog sta se odločila magistrica Nina Zavašnik in dr. Evgen Bavčar, ki je prav tako slep.

Predlogi so bili na državne organe poslani že v začetku leta. Odziva skoraj ni bilo. Zakaj tako slaba odzivnost in kakšno je hipno stanje na tem področju? Problematiko smo razčistili v pogovoru s Cvetom Uršičem, državnim sekretarjem na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ter Matejem Žnuderlom, predsednikom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Marko Rozman