Iniciativa »Študenti še obstajamo«, ki združuje različna študentska gibanja, zavode in svete univerz, opozarja, da so študenti še vedno ena najbolj zapostavljenih in marginaliziranih družbenih skupin.

Študentska iniciativa »Študenti še obstajamo« je oblikovala seznam družbenih zahtev

Iniciativa »Študenti še obstajamo«, ki združuje različna študentska gibanja, zavode in svete univerz, opozarja, da so študenti še vedno ena najbolj zapostavljenih in marginaliziranih družbenih skupin. Predstavnik iniciative Matej Zupanc:

V zadnjem letu so študente metali na cesto, obšle so nas kakršnekoli finančne pomoči, bivanjska kriza se samo še povečuje, delovnih mest za mlade pa praktično ni, saj država nima nikakršne razvojne strategije na tem področju ali pa so ta mesta zasedli nesposobni posamezniki s strankarskimi izkaznicami.

V mesecu dni zato želijo natančen in razumen načrt in navodila za izvedbo prihajajočega študijskega leta v sodelovanju z univerzitetnimi organi. Načrt naj med drugim vključuje tudi podaljšanje statusa oziroma možnost izjemnega vpisa v naslednji letnik za vse, ki zaradi posledic epidemije niso uspeli opraviti študijskih obveznosti. Zahtevi, da naj se izgubljeno leto študija nadomesti prihodnje leto, se pridružuje tudi krovna Študentska organizacija Slovenije. Iniciativa »Študenti še obstajamo« pa je navedla tudi nekaj zahtev s področja finančne problematike študentov. Predstavnica iniciative Tesa Brlek Čufer.

Zahtevamo tudi vračanje kupnine za študentske vozovnice, podaljšanje štipendijskega razmerja zaradi izrednih razmer in univerzalni temeljni dohodek za vse študente.

Jure Čepin