Psihoterapevti pred zaključkom šolskega leta opozarjajo, da otroci in mladostniki v zadnjem letu doživljajo duševne stiske, ki lahko pustijo trajne posledice, v obdobju pred poletnimi počitnicami pa so izpostavljeni še dodanim pritiskom zaradi učnih obveznosti.

Poziv psihoterapevtov odločevalcem in strokovnim delavcem v šolstvu

Psihoterapevti pred koncem šolskega leta opozarjajo, da otroci in mladostniki v zadnjem letu doživljajo duševne stiske, ki lahko pustijo trajne posledice, v obdobju pred poletnimi počitnicami pa so izpostavljeni še dodanim pritiskom zaradi učnih obveznosti. Integrativna psihoterapevtka Tamara Trobentar, članica Slovenske krovne zveze za psihoterapijo.

Skozi stiske otrok se čuti, kot da se epidemija sploh ne bi zgodila in da je mogoče zamujeno nadoknaditi brez posledic in nadaljevati šolanje v nekih tirnicah normalnosti.

Zato poziv k streznitvi ključnih odločevalcev na področju šolstva; nujne so prilagoditve zahtev v šoli, učitelji naj se držijo minimalnega števila ocen, vsa nadaljevanja ocenjevanja pa naj bodo izbira učencev.

Gre za poziv k streznitvi – tako kot od delavcev ni mogoče pričakovati, da bodo v enem tednu naredili normo enega meseca, tudi od otrok ne moremo in ne smemo kaj takšnega pričakovati.

Jure Čepin