Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Tako se glasi slogan vseevropskega gibanja minulega vikenda, ki je na ulice spravil številne romske organizacije.

Minuli vikend je po več evropskih mestih minil v znamenju protestov, ki so potekali pod enakim geslom: Rasizem ubija! Romi želimo živeti! Vseevropsko gibanje je sprožil video posnetek, ki je nedolgo nazaj zaokrožil po spletu. Na posnetku je razvidno kako v času intervencije policist s kolenom ob tla tišči Roma iz Češke. Šestinštiridesetletni Stanislav Tomaš je pri tem izgubil življenje. Dogodek, ki se je zgodil 19. junija v kraju Teplice, po mnenju številnih romskih organizacij spominja na lanskoletni incident iz Združenih držav, v katerem je George Floyd izgubil življenje, policijsko intervencijo pa so češke oblasti ocenile kot dobro izpeljano delo. Ogorčenje in neodobravanje romske skupnosti sta tako sprožila val množičnih demonstracij, na katerih so Romi po Evropi opozarjali na slab družbeni položaj skupnosti ter povišano toleranco rasizma nad Romi.

Projekt Skupaj za znanje, ki ga izvaja Center šolskih in obšolskih dejavnosti, se čez nekaj mesecev zaključuje. V sklopu projekta so delovali števili romski pomočniki, ki so tako v osnovnih šolah kot tudi na terenu v večnamenskih centrih po Sloveniji pomagali in nudili dodatno strokovno učno pomoč romskim otrokom. Ob koncu šolskega leta in na pragu poletnih počitnic smo se po telefonu pogovarjali z vodjo projekta, dr. Barbaro Kejžar. Zanimalo nas je predvsem kako bodo po koncu projekta, 1. septembra, novo šolsko leto pričakali romski pomočnici ter kako sami ocenjujejo šolsko leto v izteku.

»Vsi skupaj s šolskim ministrstvom trdo delamo na tem, da bi zagotovili nadaljevanje nekaterih aktivnosti, ki so zadnja leta potekala v sklopu projekta. V tem času nam je uspelo tudi sistematizirati delovno mesto romskega pomočnika, kar pomeni, da bodo ti, v kolikor se za njih odloči šola, tudi zaposleni na izbrani šoli. Sicer pa imamo tudi mi v tem trenutku več vprašanj kot odgovorov«, je še izpostavila Kejžarjeva.

Izbirali smo tudi skladbi minulega meseca. Na domačem delu je prepričljivo slavila skladba Masuzije Magarav mariborskega Arbena Avdule, na tujem delu pa so večino glasov prejeli Fanfare Ciocarlia s Šabanom Bajramovičem s skladbo Ma maren ma.

 

Sandi Horvat