In tudi izvor imena Morje, kraja v občini Rače-Fram, ni povezan z vodo. Na poti tja pa se ne boste mogli izgubiti, saj je kraj Morje edini v Sloveniji s tem imenom.

In tudi izvor imena Morje, kraja v občini Rače-Fram, ni povezan z vodo.

Kraj Morje je idilična vas, ki leži kakšnih 15 kilometrov južno od Maribora. Spada v krajevno skupnost Fram in občino Rače-Fram. Milojka Dreo, soustanoviteljica Društva krajanov in svetnica v občini Rače-Fram, pove, da se kraj zelo hitro širi, čemur botruje prijetna sončna lega na pohorskih obronkih. Morje trenutno šteje 1307 prebivalcev, če pokukamo v zgodovino, pa so najstarejše sledove človeka v tem kraju našli v mlajši kameni dobi pred 5000 leti. In zgodovina lahko razloži tudi nastanek imena, ki nima prav nič povezave z morsko vodo.

“Prvi zapis zasledimo leta 1527, letos mineva 494 let od prve omembe kraja. Takrat so oblasti odredile popis oseb, starejših od 12 let, za protiturški davek in ga imenovale glavarina. Ljudsko ime Murje so v framskem gradu prevedli v Mauerbach. Latinski muri v prvem sklonu množine pomeni obzidje. Murje – Morje.”

Nekaj vode pa v kraju vseeno je, in sicer Morski potok, ki izvira v Loki, teče skozi središče vasi in se zliva v Polskavski potok. Sicer pa sta zelo razviti panogi vinogradništvo in kmetijstvo, večina prebivalcev hodi na delo v bližnji Maribor, Slovensko Bistrico ali pa se vozijo v Avstrijo. Nekaj se jih ukvarja tudi s svojo obrtjo ali podjetništvom. V preteklosti je bilo v kraju veliko čebelarjev, vendar je ta dejavnost sčasoma nekoliko zamrla, s čebelarstvom pa se trenutno ukvarjata le dva krajana: Ana Purkart in Marjan Brezočnik. So pa zato bolj številčna društva: gasilsko, planinsko in društvo krajanov. O slednjem predsednica Andreja Mom pove, da so ga ustanovili z namenom združevati Morčane, kjer je še posebej pomemben prostor za srečanja igrišče sredi naselja.

In čeprav Morje ni velik kraj, ima nekaj ljudi, ki so ga pomembno sooblikovali. Josip Priol je bil sadjarski in čebelarski strokovnjak, znan je tudi zgodovinar Jože Koropec in profesorica Breda Mešl Krajnc ter kolesar Jože Roner, ki se je udeleževal pomembnih dirk v svetovnem prvenstvu. In Morje je še vedno kraj zmagovalcev: v njem trenutno živi 3-kratni svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, pa zmagovalec šova Kmetija iz leta 2014 Denis Toplak in Bojan Papež, ki je slavil zmago v prvem šovu The biggest loser Slovenija. Bojan Papež je v kraju še posebej poznan kot odličen vinogradnik.

V Morju se torej ne boste ohladili v vodi, v senci vinogradov in dreves pa prav gotovo. Na poti tja pa se ne boste mogli izgubiti, saj je kraj Morje edini v Sloveniji s tem imenom.

Katja Krajnc