Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Prvo svetovno prvenstvo v nogometu, apostolski administrator za ozemlje tržaške škofije pod jugoslovansko upravo, požig Narodnega doma v Trstu – nacionalistično hudodelstvo

Narodni delavec, pisatelj, publicist in duhovnik Jakob Ukmar je na Dunaju doktoriral iz cerkvenega prava. Služboval je pretežno na Tržaškem, med drugim tudi kot apostolski administrator za ozemlje tržaške škofije pod jugoslovansko upravo. Z vrsto spomenic rimskim in tržaškim cerkvenim oblastem si je prizadeval za ohranjanje narodne identitete slovenskih vernikov. Obnovil je moško Marijino družbo v Trstu, s svojimi tehtnimi razpravami je posegal v dogajanja v Cerkvi. Bil je odločen branitelj slovenskih narodnih pravic v družbi in Cerkvi, zato je bil trn v peti italijanskim fašističnim oblastem. Po drugi svetovni vojni je imel tedenske verske oddaje na tržaškem radiu. Duhovnik Jakob Ukmar, tudi častni doktor teološke fakultete v Ljubljani, se je rodil leta 1878 na Opčinah pri Trstu.

Leta 1920 so italijanski fašisti v Trstu zažgali Slovenski narodni dom
, v katerem so bili tudi uradi političnega društva Edinost, prosvetnih društev, Tržaške hranilnice in posojilnice ter slovenska čitalnica. Požig je bil ena izmed akcij v sklopu preganjanja in zati¬ranja Slovencev v Trstu in na Primorskem in začetek najhujšega obdobja raznarodovalnih in zastraševalnih akcij italijanskih nacionalistov proti Slovencem na Tržaškem. Medtem ko je Narodni dom v Trstu gorel, so fašisti razdejali in oropali še druge slovenske ustanove, naslednji dan pa požgali tudi Narodni dom v Pulju. V naslednjih dveh letih je bilo po podatkih italijanskih zgodovinarjev požganih, napadenih ali razdejanih več kot sto trideset poslopij, središč delavskih in slovenskih narodnih organizacij, knjižnic, telovadnic, župnišč in tiskarn.

V Urugvaju v Južni Ameriki se je leta 1930 začelo prvo svetovno prvenstvo v zgodovini nogometa. Sodelovalo je 13 državnih moštev, med njimi le štiri iz Evrope: Francija, Belgija, Jugoslavija in Romunija. Drugi evropski nogometaši so se ustrašili dolgega potovanja in drugačnega podnebja. Zadnje tekme so bile na stadionu Centenario v Montevideu, ki je že takrat sprejel 80.000 gledalcev. Prvi svetovni nogometni prvak postala reprezentanca Urugvaja, ki je v finalu premagala Argentino z 2 : 0, Kraljevina Jugoslavija pa se je uvrstila na četrto mesto.

Stane Kocutar