Kako smo se v obdobju, ko so nam delodajalci odredili delo od doma, prilagodili na novo obliko dela, katere so njene dobre in katere slabe strani, ki smo jih prepoznali v praksi, in kakšne spremembe nas čakajo v prihodnosti? Bomo bistveno več delali od doma kot prej, tudi ko tega od nas delodajalec ne bo zahteval, zaradi višje sile? Sta za zaposlene prihranek časa za prevoz na delo in delo v udobnih oblačilih dovolj velik magnet za odločitev za delo od doma? Kaj pa delodajalci – jih prepriča prihranek pri prostoru in energiji?

Največja ovira za delodajalce pri delu od doma je občutek pomanjkanja nadzora nad zaposlenimi.

Kako smo se v obdobju, ko so nam delodajalci odredili delo od doma, prilagodili na novo obliko dela, katere so njene dobre in katere slabe plati, ki smo jih prepoznali v praksi, in kakšne spremembe nas čakajo v prihodnosti? Bomo bistveno več delali od doma kot prej, tudi ko tega od nas delodajalec ne bo zahteval, zaradi višje sile? Sta za zaposlene prihranek časa za prevoz na delo in delo v udobnih oblačilih dovolj velik magnet za odločitev za delo od doma? Kaj pa delodajalci - jih prepriča prihranek pri prostoru in energiji?

 

Vesna Čerin, specialna pedagoginja: "Neposreden stik z ljudmi je tisto, zaradi česar sem se lotila tega poklica."

Zakaj raje delamo na delovnem mestu kot doma?

-Ker imamo tam na voljo vse informacije ter več miru in smo zato bolj učinkoviti.

Doc. dr. Mojca Bernik: "Nad možnostjo dela od doma so navdušeni le redki delodajalci. To so tisti, ki bi tako ali tako počasi prešli na delo od doma. Razlog pa je v občutku pomanjkanja nadzora."

Vesna Čerin: "Ker nimam družine, me ni motilo, da delovnik raztegujem na cel dan, sodelavke, ki so imele doma šoloobvezne otroke, pa je to motilo."

Doc. dr. Mojca Bernik: "Še vedno je človek tisti, ki je središče delovnega procesa in tisti, ki rešuje probleme in se tudi odloča. Nadomestiti ga ne more nobena informacijska tehnologija ali umetna inteligenca."

Tehnične težave z delom na domu veliko laže rešimo kot psihološke.

Cirila Štuber