Koroška je regija prijaznih ljudi, hkrati je manj oblegana kot drugi priljubljeni slovenski turistični kraji, zato je dobra izbira tudi v teh vročih dneh. Naša dopisnica, Metka Pirc, se je odločila, da poiščemo možnost za osvežitev v vodi in izbrala dve lokaciji, ki sta Korošcem dobro znani, preostali Sloveniji pa malo manj. Pod mogočno Uršljo goro leži majhno naravno jezero, Ivarčko jezero, ki je najnižje ležeče alpsko jezero v Sloveniji. Na drugem koncu Koroške, to je v Dravski dolini, pa je tudi živahno v vodnem parku Radlje. Videti je kot jezero, ampak je v resnici prvi biološki bazen v Sloveniji.

Oživili plavanje v najnižjem ležečem alpskem jezeru in prvem biološkem bazenu v Sloveniji

Koroška je regija prijaznih ljudi, hkrati je manj oblegana kot drugi priljubljeni slovenski turistični kraji, zato je dobra izbira tudi v teh vročih dneh. Naša dopisnica, Metka Pirc, se je odločila, da poiščemo možnost za osvežitev v vodi in izbrala dve lokaciji, ki sta Korošcem dobro znani, preostali Sloveniji pa malo manj. Pod mogočno Uršljo goro leži majhno naravno jezero, Ivarčko jezero, ki je najnižje ležeče alpsko jezero v Sloveniji.

»In napoved svetovne turistične organizacije je bila, da se bo leta 2025 turizem vrnil tja, kjer se je začel, to je na gorski svet med 500 in 900 metri in glavna turistična destinacija Evrope bodo Alpe. Za začetek dobrodošli na jezeru Jasna na 844 metrih, dobrodošli na Ivarčkem jezeru, ki je s Kotljami zadnja vas, ki še spada v alpski prostor ali pa prva, kakor vzamete. In to pomeni tudi medregijsko povezovanje med Slovenijo in Avstrijo. Že zdaj goste z jezera Jasna pošiljamo na Peco, sploh na doživetja s kajakom in kolesi. Na podlagi teh osnovnih izhodišč se osredotočamo na Alpski prostor, ki ima ob vsem tem izredne naravne danosti in dve in pol letni sezoni, zato naša usmeritev ni naključna. Druga zelena nit, ki povezuje oba projekta je, da iščemo trajnostni produkt z visoko vrednostjo, pri čemer izhajamo iz lokalne zgodbe, lokalnih posebnosti, naravnih danosti in zgodovine.«

Pravi Dominik S. Černjak.

Na drugem koncu Koroške, to je v Dravski dolini, pa je tudi živahno v vodnem parku Radlje. Videti je kot jezero, ampak je v resnici prvi biološki bazen v Sloveniji.

»Mi za čiščenje vode ne uporabljamo kemije, pod nobenim pogojem, nikoli se v to vodo ne da klor ali katera druga kemija. Za vodo poskrbijo mikroorganizmi, rastline in peščeni filter,«

pravi Primož Kuzmič, ki največ obiskovalcev pričakuje popoldne med 15. in 16. uro.

Mojca Delač, Metka Pirc