V tokratnem Lokalnem času smo se odpravili v Spodnje Podravje. Gabrijela Milošič nas je popeljala po pestrem ptujskem festivalskem dogajanju. Od Trojicafesta do 19. Polimaratona, od poletne muzejske noči do Kina brez stropa, Artstaysa, glasbene Arsane ter Dnevov poezije in vina.

Pisano in bogato kulturno-športno-turistično-festivalsko poletje na Ptuju

Drevi se v prelepi majhni občina Sveta Trojica z veliko baročno cerkvijo s tremi zvoniki in jezerom pod njo začenja štiridnevni Trojicafest. Bogat program ob dobrih slovenskogoriških vinih in domačih dobrotah bo zadovoljil vse še tako različne okuse, obljubljajo in napovedujejo predstavitev največje svetlobne instalacije s predstavitvijo krajevnih znamenitosti. Ves konec tedna bo potekal že 19. Polimaraton. Gre za največjo rekreativno kolesarsko prireditev pri nas, na kateri pedala vrti več tisoč ljudi. Letošnji je enko kot lanski virtualen. Prijava je mogoča na spletni strani, udeleženci imajo pa nato na voljo 3 dni časa, da kjer koli prekolesarijo najmanj 19 kilometrov, kar morajo dokazati z aplikacijo za sledenje in objavo, nato dobijo kolesarsko majico, pravijo organizatorji.

Direktor Kolesarskega kluba Perutnine Ptuj Marjan Kelner: Kolesarstvo je v vzponu, zaradi rezultatov naših profesionalcev, enako po rekreativni plati, saj so ljudje ugotovili, da je gibanje zdravo.

Tudi poletna muzejska noč bo ta konec tedna bogatila turistično ponudbo Ptuja. Potekala bo tudi na znamenitem ptujskem gradu. Pod njim, v   obsežnih rovih pa pripravljajo pokušine vina in piva v temi. Bogata junijska ponudba je uvod v resnično pestro in pisano ptujsko festivalsko poletje. Kar pet večdnevnih festivalov - od kulture do zgodovine - bo kot že leta krojilo ptujsko poletje. Začenši s Kinom brez stropa, kjer bodo filmske uspešnice predvajali vse poletne konce tedna. Sredi julija bosta potekala festival sodobne likovne umetnosti Artstays in glasbeni Arsana. Oba sta z leti postala pomembna slovenska in evropska festivala.

Umetniški vodja glasbenega festivala Arsana Mladen Delin: Mislim, da takšno poletje festivalsko poletje kot ga ima Ptuj, tako bogato, raznoliko in na tako visokem evropskem nivoju, ga verjetno nima nobeno mesto v Sloveniji.

V drugi polovici avgusta sledi predstavitev slavne ptujske antične zgodovine z rimskimi igrami ter za literarne in vinske sladokusce še Dnevi poezije in vina. Tako da najstarejše slovensko mesto ne nosi zastonj naziva zakladnica tisočletij.

Gabrijela Milošič