Ivan Simič že drugič vodi davčno upravo. Med prvim vodenjem je poskrbel za uvedbo informativnega izračuna dohodnine. Ali lahko zavezanci kaj podobnega pričakujejo tokrat? Ivan Simič, po izobrazbi pravnik, se sicer poklicno pretežno ukvarja z davki. Bo na čelu finančne uprave res samo pol leta, kot zatrjuje?

Po 14 letih spet na vrhu Fursa

Ivan Simič je vršilec dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave od prvega junija. Ena prvih poteza je bila objava elektronskih naslovov vodij po finančnih uradih. Davčna uprava se je v zadnjih letih preveč zaprla, postajala nedostopna:

"V zadnjih letih se je finančna uprava preveč zaprla. Tudi  sam sem večkrat klical in bil v čakalni vrsti, na primer po 30 minut. Menim, da mora biti finančna uprava odprta, čeprav je res, da ob zaprtih telefonih lahko več narediš. Takoj po mojem prihodu smo odprli elektronske naslove vodij po finančnih uradih, saj so oni tisti, ki prejemajo elektronska sporočila in jih morajo razporediti svojim zaposlenim, da podajo odgovore davčnim zavezancem. Zavezanci imajo včasih veliko vprašanj, včasih so lahko neuki, zato menim, da je elektronska pošta boljša od telefona, saj ostaja pisna sled, da se ve, kaj je bilo vprašanje in kakšen je bil odgovor. In jaz pričakujem, da vsi tisti, ki imajo status vodje na finančni upravi, da so usposobljeni, da imajo dovolj znanja, da odgovorijo, za  težja vprašanja pa je tako in tako na voljo generalni finančni urad."

Zdenka Bakalar