Pred dnevi smo obeleževali slovenski dan krvodajalstva, danes pa svetovni dan. Dejstvo je, da ozaveščanje, da varna in zadostna preskrba s krvjo je eden izmed pomembnih stebrov zdravstvene oskrbe in s tem tudi javnega zdravja. Letošnja kampanja poteka pod sloganom Darujte kri in svet naj bije!, ki poudarja prispevek krvodajalcev k ohranjanju 'utripa sveta' z reševanjem življenj in izboljšanjem zdravja.

Anton Justin, predsednik Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji pri Zbornici – Zvezi poudarja, da letošnja svetovna kampanja ob dnevu krvodajalcev posebej izpostavlja mlade in njihovo vlogo pri zagotavljanju varne oskrbe s krvjo. Ti so v mnogih državah v ospredju dejavnosti in pobud, katerih cilj je doseči varno oskrbo s krvjo. Mladi so polni idealizma, navdušenja in ustvarjalnosti ter lahko veliko doprinesejo družbi.

14. junija zaznamujemo svetovni dan krvodajalcev

Pred dnevi smo zaznamovali slovenski dan krvodajalstva, danes pa svetovni dan. Dejstvo je, da je varna in zadostna preskrba s krvjo eden izmed pomembnih stebrov zdravstvene oskrbe in s tem tudi javnega zdravja. Letošnja kampanja poteka pod geslom Darujte kri in svet naj bije!, ki poudarja prispevek krvodajalcev k ohranjanju 'utripa sveta' z reševanjem življenj in izboljšanjem zdravja.

Anton Justin, predsednik Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji pri Zbornici – Zvezi, poudarja, da letošnja svetovna kampanja ob dnevu krvodajalcev posebej izpostavlja mlade in njihovo vlogo pri zagotavljanju varne oskrbe s krvjo. Ti so v številnih državah v ospredju dejavnosti in pobud, katerih cilj je doseči varno oskrbo s krvjo. Mladi so polni idealizma, navdušenja in ustvarjalnosti ter lahko veliko doprinesejo družbi.

"Kri rešuje življenja resno ogroženim. Pomaga tudi živeti dlje in izboljšuje kakovost življenja številnim pacientom, ki imajo tudi razne sistemske bolezni ter prejemajo krvne pripravke. Pomembna je tudi pri presaditvi organov. Pri sami presaditvi jeter, gre za en sam takšen kirurški poseg, je potrebnih 40 krvodajalcev."

Aleš Ladiha, diplomirani zdravstvenik iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino, poudarja, da zagotavljanje zdravih krvodajalcev med epidemijo predstavlja velik izziv.

"V prvem valu epidemije smo iskali in vabili krvodajalce kar po telefonu. Malo po tem smo se organizirali na tak način, da smo krvodajalce naročali na uro. To je bila za vse velika novost, ki traja še danes."

Marko Rozman