Vitez italijanske republike Denis Novato, Verena Gotthardt nominirana za nagrado Ingeborg Bachmann, Vincenc Gotthardt finalist za nagrado Kresnik, Šandor Bedič dobitnik Pro Cultura Minoritatum Hungariae

Nagrajenci ter nominiranke in nominiranci za nagrade zaznamujejo tokratno druženje z rojaki iz sosednjih držav. Tržaški slovenski glasbenik, harmonikar Denis Novato, je postal vitez italijanske republike. Predsednik države mu je podelil visoko odlikovanje, red za zasluge, za dosežke na kulturnem in socialnem področju. Odlikovanje mu pomeni veliko, je povedal Špeli Lenardič.

"Še zlasti, ker igram na ljudsko glasbilo, ki je bilo včasih zanemarjeno oziroma manj spoštovano kot druga glasbila. Odlikovanje vidim kot uspeh diatonične harmonike in vesel sem, da lahko dokažemo, da se da s tem instrumentom doseči nekaj več."

Letošnje leto je čudovito za družino Gotthardt. Verena Gotthardt, 25-letna literatka, študentka na dunajski univerzi za uporabne umetnosti, je nominirana za prestižno nagrado Ingeborg Bachmann.

"Res je lep občutek. Veselim se ne samo jaz, temveč se mi zdi, da vsa narodna skupnost, tudi če berem kot koroška Slovenka v slovenščini ali nemščini. Zame je pisanje v obeh jezikih neko spoštovanje narodne skupnosti, jezika in tudi zgodovine."

Presrečen je tudi oče Vincenc Gotthardt, novinar, urednik in fotograf pri katoliškem tedniku Nedelja, ki se je s prvencem Na drugem koncu sveta uvrstil med peterico finalistov za nagrado Kresnik.

"Dva družinska člana sva nominirana za knjižne nagrade v samem literarnem vrhu v dveh jezikih. Verena za najpomembnejšo nagrado v nemškem literarnem prostoru, jaz pa za najprestižnejšo v slovenskem literarnem prostoru. To je neverjetno. Nikoli si nisva mislila, da bova oba stala skoraj ob istem času vsak v drugem kraju na eminentnem odru literature. Kaj takšnega si ne moreš predstavljati. Niti sanjati ne moreš."

Madžarsko odlikovanje za narodne skupnosti – Pro Cultura Minoritatum Hungariae – je tokrat dobil porabski Slovenec Šandor Bedič za svoje dolgoletno delo za slovensko narodno skupnost ter za udejstvovanje na kulturnem področju. Dolgoletni ravnatelj srednje strokovne šole v Monoštru v pogovoru s Silvo Eöry pojasnjuje, da ga je priznanje presenetilo. Pomagal sem, kjer sem mogel, pravi.

"Hvala vsem, ki so me predlagali, in hvala vsem, ki so mi do zdaj pomagali pri delu. Tu je še veliko drugih, ki nesebično delujejo na področju slovenske kulture. Prepričan sem, da je kultura vse, kar človek ustvari. Vključuje tradicijo, znanje in veliko več."

Več o nagrajencih in nominirancih za prestižne nagrade v oddaji. Prisluhnite jim!

Mateja Železnikar