"Prekletstvo tega, da si iz hobija naredil svojo glavno dejavnost, je v tem, da ostaja malo časa za dodatne hobije," meni dr. Aleš Musar.

Dr. Aleš Musar je kot diplomant kemije in magister naravoslovno-tehniške informatike leta 1991 začel poklicno pot kot asistent pri profesorici in znanstvenici dr. Aleksandri Kornhauser Frazer, ki jo poleg svoje žene Nataše šteje za vzornico na svoji življenjski poti. Po uspešnem študiju in doktoratu na britanski šoli za upravljanje Univerze v Lancastru leta 2000 se je nato podal v finančne vode in se pridružil skupini Aktiva. Leta 2003 je s partnerjema ustanovil skupino S. T. Hammer, kjer je sodeloval pri upravljanju turističnih in trgovskih podjetij ter podjetij v kovinski, kemični in živilski industriji. Njihova skupna pot se je končala leta 2016, prav v času, ko je odkril propadajočo podeželsko vilo v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani, imenovano tudi Ruska dača. Od takrat se posveča njeni celoviti prenovi in oživitvi. Dr. Aleš Musar je gost v oddaji Razkošje v glavi.

Poti

Življenjske poti posameznikov so enkratne in posebne, kot je poseben vsakdo med nami. Nekomu so sojenice in rojenice namenile tako, drugemu drugačno usodo in zato lahko med seboj primerjamo le delčke svojih življenj z delčki življenj drugih.

Študij

Po desetih letih dela na Univerzi, ko je končal doktorski študij  in pridobil naziv docent, pa se je zgodil preobrat, dr. Aleš Musar se je namreč odločil, da take kariere ne bo nadaljeval še naslednjih 30 let.

Študij mu je dal širino in kot asistent dr. Aleksandre Korenhauser Frazer je sodeloval v mednarodnih projektih.

 

Vodenje

Dr. Aleš Musar je navdušen popotnik, med študijem pa je bil tudi turistični vodič in je opravil izobraževanje v okviru potovalne agencije Kompas.

Vzorniki

Vzornici dr. Aleša Musarja sta njegova žena dr. Nataša Pirc Musar in dr. Aleksandra Kornhauser Frazer.

Dr. Aleksandra Korenhauser Frazer

foto: Alenka Sivka

Navdušeni popotnik

Dr. Aleš Musar je navdušen popotnik, to navdušenje pa deli z njim tudi njegova družina.

Obrat

Vsakdo doživi tudi tak in drugačen obrat, ki ne preseneti samo drugih, ampak tudi nas same. Tako zanimivo pot ima tudi dr. Aleš Musar, ki je iz znanstvenih vod nadaljeval svojo kariero v finančnem sektorju in se potem začel ukvarjati s prenovo kulturnega spomenika.

 

 

Ruska dača

Ruska dača v Zgornjih Gameljnah je pravzaprav vila, urejena v tako imenovanem ruskem slogu.

Ob prenovljeni zunanjosti je svojo podobo dobila tudi skrbno opremljena notranjost vile, ki je na voljo za vodene oglede, pa tudi številne kulturne, kulinarične, poslovne in zasebne dogodke. Dr. Aleš Musar.

Nastopi v  letu 2020

Trenutki in zgodbe

Raziskovanje usode družine Petrič je prineslo zanimive podatke o usodi Franca Petriča, pove dr. Aleš Musar.

Zakladnica

Dr. Aleš Musar dojema Rusko dačo kot škatlico z dragulji. Ti dragulji pa so drobne zgodbe, ki jih lahko uvrstimo v prostor in čas, in predmeti, ki jih zbira in odkupuje in ki dodatno osvetlijo usode ljudi in njihovo življenje v času izpred sto in več let.

Priznanje

Prvič, odkar Slovensko društvo konservatorjev podeljuje Steletovo priznanje, je to šlo to v roke investitorju. Dr. Aleš Musar z ekipo strokovnjakinj in strokovnjakov, z odlično konservatorko Damjano Pediček Terseglav in restavratorjem Jožefom Drešarjem iz podjetja GNOM, ki je izvajalo dela, priznanje prejema za celovito prenovo vile Ruska dača v Zgornjih Gameljnah.

Premisleki

Dr. Aleš Musar je s svojo ženo dr. Natašo Pirc Musar tudi, kot rečemo, družbeno dejaven, saj sta napisala pobudo ob začetku epidemije covida-19. V pobudi se zavzemata tudi za uvedbo temeljnega dohodka.

Par

foto: Rok Mlinar/Obrazi

 

 

Milan Trobič