"Posameznikova hiperobčutljivost se pokaže v izjemnem doživljanju sveta, tako čustvenega kot čutnega". Tako je profesorica slovenščine z ljubljanske Gimnazije Poljane, Katarina Torkar Papež, v stavku opisala obdobje, o katerem je govora v tokratni oddaji Prvi na maturi.

Posameznikova hiperobčutljivost se pokaže v izjemnem doživljanju čustvenega in čutnega sveta

Letošnja matura je v polnem teku. Kandidati splošne in poklicne mature so večino pisnih delov izpitov že opravili, nekaj jih čaka na nekatere še v tem tednu, naslednji ponedeljek, čez teden dni pa se že začenjajo tudi ustni deli izpitov. Oddajo Prvi na maturi  letos prvič nadgrajujemo z oddajami o literarnih obdobjih - njihovih značilnostih, miselnih tokovih, ki so jih oblikovali, glavnih predstavnikih in delih, ki bodo maturantom zagotovo v pomoč pri ustnem delu pri slovenščini, ostalim poslušalcem pa prijetna osvežitev splošnega znanja.

V petek smo končali pri realizmu, danes nadaljujemo z literaturo in obdobjem fin-de-siecle. "Posameznikova hiperobčutljivost se pokaže v izjemnem doživljanju sveta, tako čustvenega kot čutnega". Tako je profesorica slovenščine z ljubljanske Gimnazije Poljane, Katarina Torkar Papež, v stavku opisala obdobje, o katerem bo govora v naslednjih minutah. Oddajo je pripravila Tadeja Bizilj.

Tadeja Bizilj