3. maj je svetovni dan svobode tiska, namenjen opozarjanju na vlogo novinarske sile v demokratičnih družbah. Unescova resolucija iz leta 1991 poudarja, da so svobodni, pluralni in neodvisni mediji temeljna sestavina demokratične družbe. Kakšno je stanje na področju medijev 3. maja leta 2021, smo vprašali Petro Lesjak Tušek, predsednico Društva novinarjev Slovenije, v katerem danes začenjajo tudi akcijo #zaobSTAnek za pomoč Slovenski tiskovni agenciji.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije o stanju na področju medijev in akciji #zaobSTAnek

Tretji maj je svetovni dan svobode tiska, namenjen opozarjanju na vlogo novinarske sile v demokratičnih družbah. Unescova resolucija iz leta 1991 poudarja, da so svobodni, pluralni in neodvisni mediji temeljna sestavina demokratične družbe. In kakšno je stanje 3. maja leta 2021? Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije:

"Zagotovo se dinamika stanja medijske svobode spreminja, še zlasti v Sloveniji. Hkrati pa tudi po svetu, kjer ravno na ta dan poudarjajo, da je informacija javno dobro, da je odgovornost in last vseh nas. To še posebno velja za javni servis. Ta se mi zdi še vedno med ključnimi za res kakovostno in profesionalno informiranost državljanov. Nasploh zaznavamo, da se pritiski na novinarsko delo stopnjujejo in da je s tem medijska svoboda bolj ogrožena, kot je bila. Zato moramo združiti vse sile, da jo ohranimo."

V kampanji #zaobSTAnek donacije zbirajo na transakcijski račun SI56 6100 0002 5727 075, uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha in T-2 pa lahko pošljejo SMS sporočilo na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 ter tako prispevajo en ali pet evrov. Več informacij o kampanji je na spletni strani zaobstanek.si.

Marko Rozman