Zadnja majska oddaja nas vodi na Dolenjsko. Najprej se bomo ustavili v občinah Brežice in Krško, kjer preverjamo s kakšnimi izzivi in težavami se srečujejo tamkajšnji Romi. Zavili bomo še v občino Novo mesto, kjer smo se mudili v dnevnem centru v romskem naselju Jedinščica. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto dejavnosti za romske otroke že več kot deset let izvajajo v romskih naseljih Brezje in Šmihel, zadnja štiri leta pa tudi v manjšem naselju Jedinščica. Ob koncu oddaje pa bo znova čas za novo rubriko o romskem jeziku, tokrat se bomo med drugim naučili šteti v prekmurski in dolenjski romščini.

"Področje, ki zahteva večino naše pozornosti za izboljšanje razmer romske skupnosti je zagotovo izobraževanja", izpostavlja župan občine Brežice, Ivan Molan.

Zadnja majska oddaja nas vodi na Dolenjsko. Preverili smo kakšne so razmere v občinah Brežice in Krško, ter s kakšnimi izzivi se sooča tamkajšnja romska skupnost. V občini Brežice po uradnih podatkih živi le okoli osemdeset Romov, je izpostavil župan občine, Ivan Molan.

Eden od izzivov, ki že leta pesti obe občini so bivanjske razmere v naseljih. S tem so povezane tudi ostale težave, s katerimi se sooča romska skupnost. Beležijo tudi veliko brezposelnost. Kljub temu pa ostajajo optimistični, da se počasi stvari vseeno premikajo na bolje. V zadnjih letih vse več pozornosti namenjajo področju izobraževanja, saj so ravno tu opazni največji premiki.

Zavili smo še v občino Novo mesto, kjer smo se mudili v dnevnem centru v romskem naselju Jedinščica. Pravilen pristop do znanja in veščin je ključnega pomena za napredovanje romske skupnosti. In s tem namenom je nastali tudi Dnevni centri za romske otroke, ki delujejo vsak dan, od ponedeljka do petka, v treh romskih naseljih Brezje, Šmihel in Jedinščica občini v Novem mestu. Namen programa je skozi neformalne oblike učenja prispevati k večji vključenosti otrok in mladih Romov iz romskih naselij v vse tri institucionalne mreže, ki obvladujejo otroštvo in mladost - izobraževalni sistem, sistem zaposlovanja in prostočasni kulturni sistem, ter na ta način zmanjševati ranljivost otrok in mladih Romov, tveganje revščine ter njihovo socialno izključenost.

Ob koncu oddaje pa je bil znova čas za novo rubriko o romskem jeziku, tokrat smo se skupaj s Samanto Baranjo med drugim naučili šteti v prekmurski in dolenjski romščini ter se tudi predstaviti.

Sandi Horvat