Vsestranska prostovoljka in vodnica reševalnih psov

Simona Potočar Agrež iz Brežic se s področjem dela z reševalnimi psi po metodi mantrailing ukvarja že polno desetletje, za njo so številne iskalne akcije pogrešanih oseb, predvsem na področju Posavja, Dolenjske in Bele Krajine, pa tudi širše. Je soustanoviteljica Kinološkega društva za iskanje, zaščito in reševanje – IZAR, ki deluje znotraj Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije. Kot mednarodno licencirana inštruktorica znanje predaja naprej.

Mantrailing je posebna veja iskanja pogrešane osebe, v sklopu katere pes na dolgi sledilki pripet na vodnika sledi specifičnemu vonju točno določene osebe, osebni predmet le-te pa je psu predstavljen ob začetku iskanja. Metoda je znana v Evropi in ZDA, v naši državi je še relativno nova, vendar tudi zaradi Simone že uveljavljena.

Simona ima z možem Jernejem šest psov, štiri delavne, mladička v šolanju in seniorja, ki bo letos dopolnil 15 let in je njen prvi reševalni pes. Sicer pa je zelo vsestranska prostovoljka, ki je bila v peščici prvih, ki je oskrbovala begunce v Dobovi septembra 2015, in tako vztrajala pol leta, kot pravi, dokler je bilo potrebno. Kot »lokalno junakinjo« jo je pred mikrofon povabila Suzana Vahtarič.

Suzana Vahtarić