Potovanje z avtodomom je počitniška dejavnost, ki je v razcvetu. V primerjavi z drugimi panogami s področja turizma avtodomarstvo v času omejitev ni doživelo pretiranega upada dejavnosti in je prav gotovo eden izmed tistih načinov počitnikovanja, s katerim smo najmanj izpostavljeni širjenju raznih virusov, saj lahko izberemo individualno stopnjo osamitve in se zlahka izognemo množičnemu turizmu. Pri AMZS so lani v jeseni sodelovali pri preizkusu trka avtodoma tipa van (izdelan je bil na osnovi fiatovega kombija) in osebnega avtomobila. O varnosti potovanja z avtodomom se je Cirila Štuber pogovarjala z Juretom Gregorčičem in Petrom Smrekarjem iz AMZS.

Čelno trčenje najbolj prizadene sedežni in kuhinjski del bivalnega dela avtodoma.

Potovanje z avtodomom je počitniška dejavnost, ki je v razcvetu. V primerjavi z drugimi panogami s področja turizma avtodomarstvo v obdobju omejitev ni doživelo pretiranega upada dejavnosti in je prav gotovo eden izmed tistih načinov počitnikovanja, s katerim smo najmanj izpostavljeni širjenju raznih virusov, saj lahko izberemo individualno stopnjo osamitve in se zlahka izognemo množičnemu turizmu. Pri AMZS so lani v jeseni sodelovali pri preizkusu trka avtodoma tipa van (izdelan je bil na podlagi Fiatovega kombija) in osebnega avtomobila. O varnosti potovanja z avtodomom se je Cirila Štuber pogovarjala z Juretom Gregorčičem in Petrom Smrekarjem iz AMZS.

Kar 85 odstotkov Slovencev se na počitnice odpravi z avtomobilom, devet odstotkov pa že z avtodomom.

Pri 56 km/h je tri in pol tone težek avtodom čelno trčil v 750-kilogramski osebni avto. Zaradi trka so se odtrgali kuhinjski elementi s predali, razbila se je tudi klop za sopotnike v bivalnem delu vozila, tako da sta glavi lutk zgrešili naslonjali in udarili v kovinski okvir. Zaradi potopa telesa v zlomljeno klop lahko pas pri takem trku poškoduje notranje organe potnika.

Jure Gregorčič: "V avtodome bi lahko vgrajevali običajne avtomobilske sedeže, saj so ti bistveno bolj varni."

Peter Smrekar: "Če preobtežimo avtodom, nimamo več dovoljenja za vožnjo, saj skupna teža preseže tri tone in pol, hkrati pa tudi teža vpliva na stabilnost pri obvladovanju vozila. Preobremenjene so tudi pnevmatike, ki jih lahko raztrga, kar povzroči kar močno eksplozijo."

 

rezultati testa

Cirila Štuber