Jutranji pogovor z dopisnico iz Berlina Polono Fijavž

Nemška mesta imajo težave z onesnaženim zrakom, Evropsko sodišče je Nemce opozorilo in pozvalo, da morajo ukrepati.

Odločba sodišča se nanaša na obdobje v letih od 2010 do leta 2016, takrat so bile vrednosti dušikovega dioksida previsoke v kar 26 nemških mestih, za najbolj onesnaženega pa se je izkazal Stuttgart.

Lani odpovedano oziroma prestavljeno evropsko prvenstvo v nogometu se začenja v petek. Eno izmed 12 mest, kjer bodo potekale tekme je tudi Munchen. V Nemčiji se vsi sprašujejo, kako je pripravljen Elf?

Nemci na prvenstvo ne odhajajo z najboljšo rezultatsko popotnico, imajo precej staro ekipo, po prvenstvu se bo poslovil selektor Joachim Löw. Ob tem so nekateri potegnili vzporednico: Angela Merkel zapušča kanclerski položaj po 16-tih letih, Löw selektorski stolček po 15-tih

Kam gredo Nemci na počitnice? Bodo potovali na priljubljene destinacije kot je Španija ali bodo raje počitnikovali doma?

Nemci po navadi rezervirajo dopuste že zelo zgodaj, jeseni za prihodnje leto. Letos je drugače, po napovedih jih bo veliko ostalo doma, ali pa bodo odšli na počitnice v sosednjo Avstrijo in Švico. Visoko kotira tudi Hrvaška.

Bojan Leskovec, Polona Fijavž