Jutranji pogovor z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom

Srbija se ahko pohvali s hitrim padanjem novih okužb, seveda tudi zaradi cepljenja, ki je tu potekalo hitreje, z več cepivi.

 

Se je pa na Instagramu spet oglasil predsednik Aleksandar Vučić in vse, ki tega še niso storili, pozval naj se cepijo, predvsem zaradi zdravja, ampak tudi zaradi gospodarskega napredka, saj do popolnega odprtka države, ves čas opozarjajo, lahko pride le, če bo dosežena ta kolektivna imunost. Rekel je, da morajo korono premagati prvi.

Po regiji, predvsem v Bosni in Hercegovin,i še vedno odmeva odstop visokega predstavnika mednarodne skupnosti Valnetina Inzka, ki ga bo na tem položaju 1. avgusta nadomestil nemški diplomat Christiah Schmidt. Vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik pravi, da ga ne nameravajo priznati.

Kosovska vlada si želi, da UNESCO s svojega seznama ogrožene kulturne dediščine umakne štiri objekte srbske pravoslavne cerkve na Kosovu.: tri samostane – v Peći, Visokih Dečanih in Gračanici ter cerkev v Prizrenu.

Predsednica, premier in predsednik parlamenta so v pismu 21. maja pojasnjevali, da so varnostne razmere danes povsem drugačne kot leta 2006, ko so bili ti spomeniki ocenjeni kot ogroženi in da v zadnjem desetletju ni bilo nobenega resnega incidenta, povezanega s Srbsko pravoslavno cerkvijo.

 

 

Bojan Leskovec