Jutranji pogovor z rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem

Italija hiti s cepljenji – zdaj z ritmom pol milijona vbrizganih odmerkov dnevno. Kaže, da je kampanja ujela pravi ritem: posamezne dežele se sicer razlikujejo med sabo v uspešnosti, ampak vse več jih že cepi starejše od 40 let – ob tem pa organizirajo posebne dneve, ko se z AstraZeneco lahko cepi kdorkoli.

V Rimu, denimo, bodo 1. junija začeli cepiti tudi lekarnarji, in sicer s cepivom podjetja Johnson & Johnson. Vsaj en odmerek kateregakoli cepiva pa je doslej prejelo 36 odstotkov Italijanov.

Za obisk Benetk sta zdaj dva dobra razloga: prvi je arhitekturni Bienale, ki so ga v soboto odprli v Arzenalih in v Giardinih. Letos gosti 112 udeležencev iz 46-ih držav, med 61-imi paviljoni posameznih držav pa je tudi slovenski. Kogar zanimajo sodobni arhitekturni pogledi in razgledi, naj do 21. novembra, ko bodo letošnji Bienale zaprli, le obišče Benetke.

Konec tedna, ki je pred nami, pa se v Benetkah dogaja še nekaj drugega – namreč Beneški navtični salon. Odpirajo ga v soboto, prav tako v Arzenalih, odprt pa bo ostal do 6. junija. Beneški navtični salon še nima prave tradicije, kot ga ima recimo genovski, zato pa je v fazi rasti. Letošnja, šele druga izvedba bo bistveno večja od predlanske: na ogled bo 220 jaht 160-ih različnih razstavljavcev.

 

Zmaga Italije in skupine Maneskin na Eurosongu, s pesmijo Zitti e buoni je šele tretja v zgodovini evrovizijskega: prvič leta 1964 s slavno popevko Gigliole Cinquetti Non ho l'eta', drugič pa leta 1990 v Zagrebu, ko je Toto Cotugno zapel svojo Insieme. Pozneje, med letoma ’97 in ’11, Italija na festivalu sploh ni sodelovala – in tako lahko zdaj rečemo, da se priljubljenost Eurosonga vrača, a počasi.

Maneskin so zanimivi zaradi svoje pojavnosti, svoje iskrenosti, svoje neulovljivosti. Nehote so postali tudi politično zanimivi, saj skupina, ki goji podobo spolne fluidnosti, svoje največje uspehe žanje v času sprejemanja novega italijanskega zakona proti homotransfobiji ter diskriminaciji žensk in invalidnih oseb. V soboto, recimo, niso navijali zanje samo vplivni domači in mednarodni zvezdniki, pač pa tudi številni politiki, zlasti z levega političnega brega.

Bojan Leskovec