»Brez močne ekonomije ni splošne blaginje«, je prepričan novi predsednik GZS Tibor Šimonka. Krizni manager, sanator in dolgoletni vodilni v jeklarski družbi SIJ na čelu GZS napoveduje globalno, zeleno in sodobno zbornico. V času negotovosti, ko še ni povsem razvidno v kolikšni meri je pandemija prizadela slovensko gospodarstvo, Šimonko čakajo številni izzivi. Od tega, kako okrepiti vlogo zbornice in njenih članov, na kakšen način sodelovati s socialnimi partnerji, predvsem pa, kako naj se slovensko gospodarstvo iz večinoma dodelavnih poslov usmeri v izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo.

Tibor Šimonka, novi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije

"Brez močne ekonomije ni splošne blaginje," je prepričan novi predsednik GZS Tibor Šimonka. Krizni menedžer, sanator in dolgoletni vodilni v jeklarski družbi SIJ na čelu GZS napoveduje globalno, zeleno in sodobno zbornico. V času negotovosti, ko še ni povsem razvidno, v kolikšni meri je pandemija prizadela slovensko gospodarstvo, Šimonko čakajo številni izzivi. Od tega, kako okrepiti vlogo zbornice in njenih članov, kako sodelovati s socialnimi partnerji, predvsem pa, kako naj se slovensko gospodarstvo iz po večini dodelavnih poslov usmeri v izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo.

Odločno podpira socialno kapico kot del vladnega paketa davčne razbremenitve: "Če davčno ne razbremenimo široke mase mladih strokovnjakov, ki največ prispevajo k razvoju, k raziskavam pri novih produktih in tehnologijah in s tem k dodani vrednosti, potem se nam kot družbi slabo piše!"

Šimonka glede zamrznitve socialnega dialoga in izstopa nekaterih sindikalnih central iz partnerstva pravi:« Prizadeval si bom za rešitev nastale situacije. Obžalujem, da so nekateri zapustili skupno igrišče, to je vsekakor slabo, slabo za vse. Upam, da se to kmalu reši, saj nas čakajo pomembni premiki in preobrazbe, ki jih moramo kot družba sprejeti, če želimo v 10-ih letih postati eno izmed najbolj naprednih gospodarstev v Evropski uniji.«

 

Urška Jereb