Big Band RTV Slovenija se predstavi

Andy Arnol

Dolgoletni saksofonist našega orkestra

image_12896092_2
Andy Arnol
foto: fotoarhiv Dela

Andrej Arnol se je rodil 31. maja 1947 v Železnikih in njegovo prvo glasbilo je bila violina. V najstniških letih je spoznal jazz in se začel učiti saksofon in klarinet. Študiral je v Gradcu, in to klasični in jazzovski saksofon. Oba študija je končal z odliko. Najprej je na Radiu Ljubljana delal kot producent, leta 1974 pa ga je Jože Privšek povabil v Big Band RTV Ljubljana. Tam je kmalu dobil tudi mesto solista, leta 1979 pa mesto prvega altista.
Leta 1982 se je Andy Arnol odpravil v Ameriko, saj je dobil štipendijo za študij na visoki šoli za glasbo Berklee v Bostonu, kjer ni študiral le saksofona, ampak tudi dirigiranje. Prav tako je študiral aranžiranje pri Janezu Gregorcu na ljubljanski glasbeni akademiji. Ko je leta 1987 z našim orkestrom in komornim zborom nastopil v Frančiškanski cerkvi v Ljubljani, kjer je izvedbo Sakralnega koncerta Duka Ellingtona vodil njegov sin Mercer Ellington, se je Andy Arnol predstavil kot solist in Mercerja tako navdušil, da ga je že čez leto dni povabil v Ameriko v Orkester Duka Ellingtona. Še danes velja za enega redkih evropskih glasbenikov, ki so v tistem času igrali v omenjenem orkestru. Vodil je tudi več svojih glasbenih zasedb, med katerimi je izstopal njegov kvartet.

Andrej Arnol je umrl 23. julija 2002. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot izrazit jazzovski glasbenik, pomemben člen tako v rasti Biga Banda RTV Slovenija kot v razvoju jazzovske glasbe na Slovenskem.
Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih