Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska končuje obisk v Sloveniji. Potem, ko se je včeraj srečala z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem in predsednikom vlade Janezom Janšo, ki sta ji izrazila podporo v boju za demokratično Belorusijo, jo danes ločeno sprejemata tudi predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Slovenija torej poudarja vso podporo demokratičnim preobrazbam v Belorusiji, nas pa je med drugim zanimalo, kako si Svetlana Tihanovska konkretno predstavlja zamenjavo avtokrata Lukašenka in kako lahko ona kot prva dama opozicije, ki živi v izgnanstvu, poveže civilno-družbene in politične sile v Belorusiji. Pogovor je pripravil Miha Lampreht.

Svetlana Tihanovska se je v Sloveniji sestala s političnim vrhom

Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska se mudi na neformalnem obisku v Sloveniji. Obisk je del iskanja mednarodne podpore političnim pritiskom na beloruskega avtokrata Aleksandra Lukašenka.

 "Belorusija je sredi demokratične in humanitarne krize in volitve so edini izhod iz te krize," je poudarila vodilna osebnost opozicijskega gibanja v Belorusiji. "Zagotavljam vam, da bo prej ali slej demokratično gibanje zmagalo in upam, da bo to zgodba o uspehu že v času predsedovanja Slovenije Svetu EU," je dodala.

 

Miha Lampreht