S slavnostno akademijo se pričenja obeleževanje stote obletnice Pravne fakultete Univerze v Ljubljani– ta jubilej so sicer zabeležili že preteklo leto, a covid je tudi ta dogodek v koledarju zamaknil. Pravna fakulteta je bila ustanovna članica Ljubljanske Univerze, ustanovljena  23.8. 1919. Ustanovitev in organizacija te fakultete, številnih drugih pa tudi Univerze v celoti, je bila dosežen cilj prizadevanj v dolgih desetletjih, ko se je gradila tudi slovenska narodna zavest. Ni nastala po diktatu oblasti, ekonomskih ali drugih interesov,  - ampak zaradi prizadevanj osveščenih intelektualcev, ki so vedeli, kaj pomeni Univerza, pa tudi pravna fakulteta, za ta prostor. Študenti iz slovenskih dežel so pravo dolga stoletja  študirali na Dunaju ali v Gradcu in dosegali tudi najvišje akademske nazive.

Sredi 19.stoletja v času pomladi narodov, so zahteve po slovenski univerzi postale stalnica v tem prostoru. "Dajte nam slovensko univerzo" je bilo geslo množičnih protestov, zborovanj in sicer 1.12. 1901 – predsedoval jim je nihče drug kot ljubljanski župan Ivan Hribar.

Prvi dekan PF je bil prof. dr. Leonid Pitamic, ki je imel tudi otvoritveno predavanje v 1.semestru z naslovom Pravo in revolucija, šlo je za takrat zelo aktualno temo. Zgodilo seje  15. aprila 1920. Predavanje je sklenil z besedami: Pravičnosti ne bomo ustvarjali, ne bomo delili, če ni pravičnosti v nas.

Ustanovitev in organizacija te fakultete, številnih drugih in tudi Univerze v celoti, sta bili dosežen cilj prizadevanj v dolgih desetletjih, ko se je gradila tudi slovenska narodna zavest

S slavnostno akademijo se začenja zaznamovanje stote obletnice Pravne fakultete Univerze v Ljubljani – ta jubilej so sicer praznovali že preteklo leto, a covid je tudi ta dogodek v koledarju zamaknil. Pravna fakulteta je bila ustanovna članica ljubljanske Univerze, ustanovljena 23. 8. 1919. Ustanovitev in organizacija te fakultete, številnih drugih pa tudi Univerze v celoti, sta bili dosežen cilj prizadevanj v dolgih desetletjih, ko se je gradila tudi slovenska narodna zavest. Ni nastala po diktatu oblasti, ekonomskih ali drugih interesov, ampak zaradi prizadevanj ozaveščenih intelektualcev, ki so vedeli, kaj pomeni Univerza, pa tudi Pravna fakulteta, za ta prostor. Študenti iz slovenskih dežel so pravo dolga stoletja  študirali na Dunaju ali v Gradcu in dosegali tudi najvišje akademske nazive.

Sredi 19. stoletja, v času pomladi narodov, so zahteve po slovenski univerzi postale stalnica v tem prostoru. Dajte nam slovensko univerzo je bilo geslo množičnih protestov, zborovanj, in sicer 1. 12. 1901 – predsedoval jim je nihče drug kot ljubljanski župan Ivan Hribar. Prvi dekan PF je bil prof. dr. Leonid Pitamic, ki je imel tudi otvoritveno predavanje v prvem semestru z naslovom Pravo in revolucija, šlo je za takrat zelo aktualno temo. Zgodilo se je 15. aprila 1920. Predavanje je sklenil z besedami: "Pravičnosti ne bomo ustvarjali, ne bomo delili, če ni pravičnosti v nas."

Na Pravni fakulteti v Ljubljani ta hip študira 1250 študentk in študentov. Sara Gorinjac, študentka tretjega letnika, poudarja pomen občutka za pravičnost. To loči dobrega in slabega pravnika.

"V prvem letniku smo se pri rimskem pravu učili, da je pravo veščina dobrega in pravičnega. Ampak še vedno ostaja vprašanje, kaj je pravičnost, ker ne obstaja končne definicije, ki bi vsem segla do srca. Po mojem mnenju je to notranji občutek, ki ga posameznik ima ali nima."

Darja Groznik