Suhe oziroma trajne salame so navadno pripravljene iz boljših delov svinjskega in govejega ter tudi divjačinskega mesa z dodatkom začimb in čvrste slanine. Veterinar Dušan Lipej je zadnjih nekaj let predsednik ocenjevalne komisije na sevniški salamijadi. Kot je povedal, največ točk za videz na tekmovanjih dobijo salame, ki imajo približno od deset do trinajst koščkov slanine v vsaki rezini.

Veterinar in predsednik ocenjevalne komisije na sevniški salamijadi

Suhe oziroma trajne salame so navadno pripravljene iz boljših delov svinjskega, govejega, tudi divjačinskega mesa, z dodatkom začimb in čvrste slanine. Veterinar Dušan Lipej je zadnjih nekaj let predsednik ocenjevalne komisije na sevniški salamijadi. Kot je povedal, največ točk za videz na tekmovanjih dobijo salame, ki imajo približno od deset do trinajst koščkov slanine v vsaki rezini.

"Dobra salama ima skladen okus zrele mesnine, ki prijetno napolni usta. Torej rahlo slana, začinjena in vsaj v naših krajih tudi rahlo dimljena. Dobro salamo lahko ješ rezino za rezino brez kruha. Če vas po rezini ali dveh vse peče, si morate popravljati okus, s takšno salamo nekaj ni v redu." 

Salame se danes po večini polnijo v kolagenske ovitke, ki so narejeni industrijsko iz vezivnih tkiv govedi ter so povsem naravni in užitni.

"Jaz salamo vseeno vedno olupim. Ovitek namreč moti okus oziroma topnost. Meso, slanina se stopita, ovitek pa ne." 

Med zorenjem se na salami lahko razraste sivo-bela plesen, ki je žlahtna, zaželena in daje specifičen okus. Zelena in črna plesen sta škodljivi.

Nataša Rašl