Številni gostilničarji so lani, pred drugim valom epidemije, omogočili osebni prevzem hrane ali pa dostavo na dom, ki še naprej pridobiva na pomembnosti in priljubljenosti. Inšpektorji Uprave za varno hrano so v lanskem letu poleg rednih pregledov gostinskih obratov nadzor izvajali tudi nad podjetji, ki se ukvarjajo izključno s prevozom hrane, pravi Nadja Škrk z inšpekcije Uprave za varno hrano.

Pod drobnogledom inšpekcije tudi ponudniki prevoza hrane

Številni gostilničarji so lani, pred drugim valom epidemije, omogočili osebni prevzem hrane ali pa dostavo na dom, ki še naprej pridobiva na pomembnosti in priljubljenosti. Inšpektorji Uprave za varno hrano so v lanskem letu poleg rednih pregledov gostinskih obratov nadzor izvajali tudi nad podjetji, ki se ukvarjajo izključno s prevozom hrane, pravi Nadja Škrk z inšpekcije Uprave za varno hrano.

Inšpektorji so dobili navodilo, naj dostavljavce natančno pregledajo, saj so oni tisti, ki lahko zaradi neustrezne higiene ali predolgega transporta predstavljajo tveganje za končno živilo.

V dveh poostrenih nadzorih so skupaj pregledali 239 obratov, največ nepravilnosti se je nanašalo na pomanjkljivo dokumentacijo notranjega nadzora, manj je bilo primerov neustrezne higiene in termične obdelave jedi.

Glede na rezultate, do katerih smo prišli v lanskem letu, lahko rečemo, da je dostavljena hrana varna. Je pa potreben nenehen nadzor nad higieno v živilskih obratih, saj s tem tudi gostinci vedo, da smo prisotni in da ob nepravilnostih sledijo tudi sankcije.

Prvi