Seja 31. otroškega parlamenta je potekala na daljavo.

"Želimo več ozaveščanja o novih poklicih in tudi tega, da nas na delovnih mestih ne bi zamenjali roboti."

Dopoldne je potekala že 31. seja nacionalnega otroškega parlamenta. Vodila sta jo moderatorja  Vida Volk, dijakinja 2. letnika Umetniške gimnazije Velenje, in Primož Oberč, dijak 3. letnika Gimnazije Bežigrad. Pogovarjali so se tudi o šoli na daljavo in o psihološkem vplivu zaprtja na otroke, ki je vzrok mentalnih težav otrok. Sicer pa so se pogovarjali o poklicni prihodnosti otrok in o tem, kateri poklici bodo sploh aktualni, ko bodo današnji osnovnošolci prišli na trg dela, ter o izbiri srednje šole glede na poklic, ki si ga želijo opravljati. Ugotovili so, da bi bilo prav, da bi se otroci že v 6. razredu izobrazili o tem, kateri poklici so sploh aktualni in kateri že izumirajo. Z moderatorjema se je pogovarjala Lucija Fatur.

 

Vida Volk: Najprej sem se vpisala na splošno gimnazijo, potem pa sem videla, da je glasba tisto, s čimer bi se rada ukvarjala. Prepisala sem se na umetniško gimnazijo, kjer se zelo dobro počutim. Ni se greh zmotiti pri vpisu, vse se da popraviti. Želela bi si, da bi se tako dijaki kot tudi njihovi starši tega bolj zavedali.

Primož Oberč: Meni je gimnazija pot do univerzitetnega študija. Sam sem gimnazijo izbiral tako, da sem pogledal, kaj posamezne gimnazije ponujajo še poleg osnovnega pouka.

Lucija Fatur