Ena od posledic epidemije je tudi občuten upad števila sklenjenih zakonov. V Italiji se je število porok prepolovilo, še hujši upad prometa pa so doživela podjetja, ki se ukvarjajo z njihovo organizacijo. Tako je tudi v renesančni Bolseni v srednje italijanski deželi Lacij, kjer se poročajo pari z vsega sveta. Toda mestne palače zdaj samevajo, saj ženinov in nevest že dobro leto ni.

Manj posla, več krize

Letoviška Bolsena v italijanski deželi Lacij je bila nekoč domovanje plemiških družin, zato jo krasijo številne palače, ki so priljubljeni kraji porok parov z vsega sveta. Danes samevajo, saj ženinov in nevest že dobro leto ni. Največja med njimi je knežja palača družine del Drago, ki se razteza čez pol mestnega jedra. Dozidave, prezidave, nove umetnine in dedovanja so ustvarili dragoceno zapuščino, ki je knezovemu sinu, markizu Ferdinandu del Dragu, prevelika:

Z njo ustvarjamo dohodek tako, da prirejamo vodene oglede in ekskluzivne večerje. Na vrtu lahko tudi prirejamo civilne poroke, v palači pa svatbe. Toda s prihodom koronavirusa so nam vsi odpovedali rezervacije. Poroke pri nas so načrtovali Američani, Francozi, tudi nekaj Italijanov. Vse je šlo v zrak.

Toda ne gre samo za lastnike palač. Litovka Dovilė Rutkauskaitė je organizatorica porok iz Bolsene, ki naročnike iz tujine – zlasti iz vzhodne Evrope in Skandinavije – preskrbi z vsem potrebnim za idilično svatbo kjer koli v Italiji.

Obseg turizma je s covidom padel za 70 odstotkov in to je očitno. Lani nisem priredila nobene velike svatbe. Tu so še prevozniki, fotografi, glasbeniki, kozmetičarke, cvetličarji, gostinci in hotelirji. Nihče od nas se sicer ni ustavil. Ves čas načrtujemo. Z mladoporočenci se dogovorimo za datume, potem pa držimo pesti, da bi se nam izšlo.

Claudio Piccini skrbi za gostinsko oskrbo porok. Njegovo podjetje za catering lahko priredi pogostitve za do 1800 udeležencev, se pohvali. Toda ne v teh dneh. Dvajset od enaindvajsetih stalno zaposlenih je že pred letom dni poslal na čakanje:

 Leta 2019 smo oskrbeli 79 svatb z 270–280 udeleženci. V zadnjih 14 mesecih pa smo imeli eno samo svatbo. Leta 2020 smo glede na leto pred tem realizirali za 79 odstotkov manj prometa.

 V prvih desetih mesecih v letu pred epidemijo je bilo v Italiji med 170.000 in 180.000 porok. Leta 2020 jih je bilo 85.000, pol manj. To upočasnjuje oblikovanje novih družin in klesti tudi število rojstev.

 

 

Janko Petrovec