RTV Slovenija ima štiri regionalne radijske postaje, med njimi tudi Radio Maribor. In ker naši štajerski radijski kolegi danes praznujejo, se jim s Torkovim kvizom pridružujemo tudi na Prvem! Na današnji dan, torej 11. maja 1945 ob 13h, je namreč Radio Maribor ugledal luč sveta. Vse najboljše!

Radio Maribor je začel oddajati 11. maja 1945 ob 13. uri

Sodelavci Radia Maribor torej že 76 let pripravljajo samostojni javni regionalni radijski program. "Hkrati pa smo tudi kolektivni dopisnik Radia Slovenija, projektno sodelujemo z Radiem SI oz. Radiem Slovenia Internacional, v zadnjem času se povezujemo tudi z Radiem Koper, tako da smo v to mrežo zelo vpeti," pove Robert Levstek, odgovorni urednik Radia Maribor.

"Recimo naša najstarejša oddaja sega v 18. oktober 1956, ko je naš radio uvrstil v svoj program nedeljsko oddajo Mariborski feljton, takšno osrednjo lokalno oddajo, ki jo pripravljamo še danes v nedeljo ob 12.00."

"V času korone smo ob sredinih jutrih začeli gostiti glasbene goste, tudi z videoprenosi, poimenovali smo vse skupaj Jutra ob kavi in kitari. Začeli smo oktobra, do danes se je zvrstilo več kot 30 glasbenih gostov, ki z nami preživijo jutranji program od 6.00 do 9.00."

Samo v letu 2020 so v jutranjih programih Radia Maribor gostili več kot 500 sogovornikov in pripravili 126 Radijskih tribun, ki je, če že poiščemo vzporednico z našim Prvim programom, nekakšen Studio ob 17.00. Več pa v posnetku!

Darja Pograjc