Dolgotrajni ukrepi omejevanja covida-19, kot je zapiranje gostinskih obratov in šol, so številnim rejcem povzročili silne težave. Odkup prašičev se je ustavil, cene pa so strmo padle. Prav ta kriza je razgalila eno od značilnosti trga s prašiči pri nas: to je visok, kar 20% delež neevidentirane prodaje prašičjega mesa. To je eden glavnih razlogov za nevzdržne razmere pri prodaji prašičev. Predstavniki kmetov ocenjujejo, da obseg črnega zakola ni tako velik in da se mesna industrija in trgovci oskrbujejo s poceni prašičjim mesom iz tujine. O tem, kdo se boji preglednosti na trgu s prašiči in ali jo država zares želi vzpostaviti z Jernejko Drolec in gosti.

Gostje:
- dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
- dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist iz Biotehniške fakultete v Ljubljani,
- Danilo Meolic, predsednik strokovnega odbora za prašičerejo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije,
- Ana Ahčin, generalna sekretarka Gospodarskega združenja mesne industrije Slovenije.

Približno petina porabe svinjine pri nas po ocenah izvira s črnega trga

Dolgotrajni ukrepi omejevanja covida-19, kot je zapiranje gostinskih obratov in šol, so številnim rejcem povzročili silne težave. Odkup prašičev se je ustavil, cene pa so strmo padle. Prav ta kriza je razgalila eno od značilnosti trga s prašiči pri nas: to je visok, kar 20-odstotni delež neevidentirane prodaje prašičjega mesa. To je eden glavnih razlogov za nevzdržne razmere pri prodaji prašičev. Predstavniki kmetov ocenjujejo, da obseg črnega zakola ni tako velik ter da se mesna industrija in trgovci oskrbujejo s poceni prašičjim mesom iz tujine. O tem, kdo se boji preglednosti na trgu s prašiči in ali jo država zares želi vzpostaviti, voditeljica Jernejka Drolec in gosti.

Gostje:
– dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
– dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist iz Biotehniške fakultete v Ljubljani,
Danilo Meolic, predsednik strokovnega odbora za prašičerejo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije,
Ana Ahčin, generalna sekretarka Gospodarskega združenja mesne industrije Slovenije.

Jernejka Drolec