V Trgovski dom v Gorici se vrača življenje, tudi predsednik Mattarella za ohranitev slovenskega zastopstva v Rimu, jezikovni profili mladih v zamejstvu in pomoč porabskim rojakom pri učenju slovenščine

S slovesno otvoritvijo Feiglove knjižnice v Trgovskem domu v Gorici se začenja novo obdobje. Uradno odprtje novih prostorov tamkajšnjega oddelka Narodne in študijske knjižnice ne pomeni zgolj pridobitev večjih prostorov, temveč uresničitev 20 let starega zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Trgovski dom je bil na začetku prejšnjega stoletja srce družbenega, kulturnega in gospodarskega dogajanja Slovencev na Goriškem. Z vrnitvijo knjižnice v njen prvotni dom se obuja tudi nekdanje življenje v njem.  Slovesno rezanje traku in pozdravi gostov z obeh strani nekdanje meje dajejo vrnitvi Slovencev v nekdanji dom poseben, zgodovinski pečat, je prepričana senatorka Tatjana Rojc.

"To je velik praznik, če pomislimo, da je ta palača postala dejansko dom fašistov, ko so jo zgradili naši predniki, in da se, potem ko se knjige žgale na grmadah, predvsem slovenske, da se vračajo tako slovesno v ta prostor... "

Goričane bosta jeseni skupaj obiskala tudi predsednika Slovenije in Italije, sta se dogovorila na sestanku v Rimu. Kako pa je s slovenskim zastopstvom v Rimu?

Zanima nas, kaj pristojni ministrici sporočajo Slovenci na Hrvaškem. Zveza Slovencev na Madžarskem bo mladim, ki načrtujejo študij v Sloveniji, pomagala pri učenju slovenskega jezika, kako pojasnjuje predsednica Andrea Kovacs. Prav mladi rojaki na Madžarskem imajo največ težav s slovenščino. To je pokazala tudi raziskava o jezikovnih profilih mladih v zamejstvu. Kakšne so ugotovitve?

Prisluhnite!

Tu pa se lahko prijavite na poletno šolo slovenščine na daljavo, ki bo potekala med 25. in 31. julijem.

Mateja Železnikar