Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. S pomočjo sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev s posameznega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

Propad malih kmetij lahko prepreči povezovanje kmetov in potrošnikov. Kmetje tako pridejo do poštenega plačila, potrošniki pa do sveže hrane iz lokalnega okolja.

Ideal samooskrbe prebivalstva je, da bi se lahko vsi prehranili s kmetijskimi pridelki iz svoje bližnje okolice. V Sloveniji sami pridelamo 74 % žit, 44 % zelenjave in 30 % sadja. Samooskrbo bi lahko povečali, če bi se med seboj učinkovito povezovali pridelovalci hrane in potrošniki. Danes je Prvi na obisku na ekološki kmetiji Natek, kjer se trudijo, da bi njihovi kupci prišli do pridelkov po najkrajši poti in s čimmanj posredniki. Spregovorili bomo o začetkih projekta Skupnostno naročanje, ki se je neodvisno razvilo še marsikje drugje po Sloveniji. Povezovanje pridelovalcev hrane in potrošnikov se je še zlasti razmahnilo v času zaprtja države, ko so kmetje ostali brez večjih kupcev pridelkov, kot so šole in gostinski lokali. Primer povezovanja kmetov in potrošnikov na Goriškem, Mala tržnica Severne Primorske, je rastel eksplozivno. FB skupina, v kateri so se povezali je v nekaj dneh štela 10 tisoč članov, po enem letu pa ima  že 18 tisoč uporabnikov.

Andreja Čokl, Cirila Štuber