Matematika na splošni maturi je šla čez določene spremembe, tem pa so se pridružile še olajšave zaradi poteka letošnjega šolskega leta. 10-odstotni bonus bo veljal pri vseh predmetih na nerešeni ali neuspešno rešeni del izpita, prav tako bo tudi na ustnih izpitih pri matematiki (kot pri drugih predmetih) za 15 % manj tem in vprašanj, posebej pri matematiki pa bosta veljali še dve prilagoditvi: uporaba računalnika bo dovoljena pri obeh izpitnih polah, kandidati pa bodo imeli v prilogi natisnjenih več formul kot pretekla leta.

Maturitetni poli sta se spremenili, hkrati letos veljajo dodatne prilagoditve zaradi izobraževanja na daljavo

Matematika na splošni maturi je šla čez določene spremembe, tem pa so se pridružile še olajšave zaradi poteka letošnjega šolskega leta. 10-odstotni bonus bo veljal pri vseh predmetih na nerešeni ali neuspešno rešeni del izpita, prav tako bo tudi na ustnih izpitih pri matematiki (kot pri drugih predmetih) za 15 % manj tem in vprašanj, posebej pri matematiki pa bosta veljali še dve prilagoditvi: uporaba računalnika bo dovoljena pri obeh izpitnih polah, kandidati pa bodo imeli v prilogi natisnjenih več formul kot pretekla leta. Mag. Jaka Erker, profesor matematike in ravnatelj Gimnazije Šentvid, je prepričan, da so spremembe dobre, saj časovno razbremenjujejo mlade, z več formulami in računalniki pa bodo mladi med reševanjem občutili manj pritiska in stresa.

Že nekaj časa velja, da kandidati na splošni maturi nekoliko slabše rešujejo naloge iz vektorjev in kotnih funcij, nekoliko je zapostavljena tudi geometrija, pove naš sogovornik, ki pa odsvetuje kakršno koli preračunljivost glede učenja snovi. Res je, da je ponavadi na maturi le ena naloga iz vektorjev, a to ni nujno, opozarja Erker. Zato odsvetuje, da bi kdo na pripravah namerno preskočil kakšno poglavje.

Po novem bodo kandidati pri matematiki (tako na višji kot nižji ravni) pisali 2 izpitni poli po 90 minut. Poli vsebujeta 8 kratkih in 6 strukturiranih nalog na nižji  ter 6 krajših strukturiranih in 2 strukturirani nalogi na višji ravni. Tako se je matematika izenačila s časi reševanj drugih maturitetnih predmetov.

Špela Šebenik