Aktualna tema

"Potrebujemo »svet modrecev«, ki bi omogočil dostojanstvo posameznika in žlahtno sobivanje vseh"

Ob jutranji skodelici čaja s patrom dr. Karlom Gržanom

dr. Karel Gržan
foto: MMC RTV Slovenija

Veselja ne moremo enačiti s srečo. Stvar nas lahko le razveseli, sreča pa je v sočutnem odnosu, pravi pater dr. Karel Gržan. Ali imamo sploh čas konzumirati srečo, se veseliti lastnih uspehov in dosežkov, ali preprosto pehanje zamenja praznovanje?

Za nekaj časa pehanje lahko zamenja praznovanje, ampak samo za nekaj časa, ker potem človek ugotovi, da se mora vrniti k veličini samega sebe. Da se mora ustaviti in naužiti tistega, kar ga res notranje izpolni, kar ga notranje poteši na nivoju srca, na nivoju duha.

Italijanski filozof Umberto Galimberti piše, da smo prišli do našega večera, do somraka Zahoda. Pater Gržan zaznava, da smo vstopili v obdobje teme.

Ja, res smo v obdobju teme, ampak sem optimist, ker mislim, da se bo ta krivulja kmalu obrnila navzgor, proti svetlobi. Veste, velja globalni zakon entropije, kar pomeni, da nas priteguje neka harmonije, v nas  samih je zakodiran vzgon k svetemu, svetlemu. Na eni strani skušam biti realist soočen z dejstvi časa, po drugi strani pa mi daje moč ta optimizem o katerem sem govoril.