Naše poti

Izobraževanje in zaposlovanje Romov

Nizka stopnja izobrazbe Romov še vedno predstavlja eno večjih ovir za uspešno konkurenco na trgu dela.

Screenshot 2021-04-29 at 13.30.24
aktivnosti v dnevnem centru Brezje
foto: DRPD Novo mesto

V prvi majski oddaji več pozornosti namenjamo izobraženju in zaposlovanju Romov. Oddajo bomo začeli v Mariboru, kjer so se na nedavni spletni okrogli mizi pogovarjali o izzivih in ovirah zaposlovanja mladih Romov. Eno večjih ovir za konkurenco na trgu dela predstavlja nizka stopnja izobrazbe.

"Ena večjih težav, ki pesti romsko skupnost, je zagotovo zaposlovanje. O tem smo govorili na spletni okrogli mizi z naslovom Zaposlovanje Rominj in Romov nekoč in danes, ki jo je organiziralo mariborsko Združenje Epeka. Na Zavodu za zaposlovanje OE Maribor je prijavljenih 221 Romov, od tega jih približno sto nima končane niti osnovne šole in približno 80, ki imajo končano šolo, le nekaj več kot deset pa jih ima višjo izobrazbo," je povedal Štefan Simončič iz Združenja Epeka.

Med drugim ugotavljajo, da je trg dela danes veliko bolj zahteven, med epidemijo je potreba po znanju tehnologije še večja, delovnih mest, na katerih so bili nekoč Romi zaželeni, pa danes skoraj več ni.

Odpravili smo se še proti Novemu mestu, kjer smo se ustavili v dveh dnevnih centrih v romskih naseljih, v katerih izvajalci Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto dnevno ponuja otrokom in staršem različne dejavnosti in podporo. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je ob dnevu Romu z otroki iz dveh dnevnih centrov pripravilo krajši dokumentarni film o njihovih dejavnostih. Te kljub razmeram izvajajo nemoteno.

"Dnevni centri, v katerih otrokom in učencem ponujamo razne dejavnosti, so bili odprti oziroma delovali tudi v obdobju najstrožjih ukrepov v državi. Smo pa veseli, da se na nas z vprašanji obračajo tudi starši otrok. In tu gre za vprašanja iz vsakdanjega življenja. To je le pokazatelj, da nam starši zaupajo, kar je za naše delo izjemnega pomena," pojasnjuje Mojca Vegelj iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Skupaj s poslušalci smo izbirali še skladbi preteklega meseca. Na domačem delu je to postala Amaro Kher zasedbe Šukar, na tujem delu pa je največ glasov prejela skladba Love for everybody avstrijskega tria Diknu Schneberger.