Zbrani podatki so ne le pokazali, temveč zgolj potrdili, da so pripadniki romske skupnosti ter potujočih skupin – Travellerjev največja marginalizirana skupnost, ki jo je epidemija najbolj prizadela. V oddaji bomo podrobneje predstavili nekatere izsledke raziskave ter tudi rešitve, ki so, kot so še zapisali, več kot nujno potrebne. Nato se bomo odpravili v Beltince v muzej pri Muzikaši, ki je v lasti Jožeta Kontreca, bolj poznanega kot člana zasedbe Langa, ustavili pa se bomo še v zavodu Papilot, kjer je trenutno v teku program o socialni izključenosti. Ob koncu oddaje pa vas Samanta Baranja vabi v novo mesečno rubriko o romskem jeziku. Spregovorila bo o o položaju romskega jezika v času habsburške monarhije. Takrat so bili sprejeti številni ukrepi, ki so Romom preprečevali uporabo njihovega jezika, ohranjanje njihove kulturne identitete in nomadski način življenja. V našo družbo vas ob spremstvu dobre glasbe vabimo takoj po poročilih ob 21. uri.

Minuli teden je evropska romska organizacija ERGO iz Bruslja objavila obširno študijo, v kateri je predstavila številne vplive, tudi posledice epidemije Covida-19 na romsko skupnost v Evropi.

Minuli teden je evropska romska organizacija ERGO iz Bruslja objavila obširno študijo, v kateri je predstavila številne vplive, tudi posledice epidemije Covida-19 na romsko skupnost v Evropi. Zbrani podatki so ne le pokazali, temveč zgolj potrdili, da so pripadniki romske skupnosti ter potujočih skupin – Travellerjev največja marginalizirana skupnost, ki jo je epidemija najbolj prizadela. Temu so botrovali predvsem slabi pogoji za bivanje, socialna izključenost, ki jo dodatno podpira vse pogosteje razširjen anticiganizem, so še zapisali v poročilu.

Zaskrbljujoč pa je podatek, da se je v času epidemije povečalo število prijav nasilja v družini. Precejšnje število žensk, ki so sodelovale v raziskavi je izpostavilo, da so v letu 2020 v času epdemije v domačem okolju utrpele vsaj eno obliko nasilja, bodisi verbalno bodisi fizično. Kar 42 žensk od 700 sodelujočih v raziskavi pa je v lanskem letu tudi zanosilo.

V oddaji podrobneje predstavljamo tudi izsledke raziskave ter tudi rešitve, ki so, kot so še zapisali, več kot nujno potrebne.

ERGO je v poročilu za javnost predlagalo tudi nekaj rešitev, ki bi vsaj delo omilile posledice epidemije Covida-19. Na področju izobraževanja bi vsakemu otroku, ki nima dostopa do izobraževanja na daljavo morali priskrbeti vsaj tablični računalnik in dostop do interenta. Za vse tiste, ki so izgubili zaposlitev bi morala država nuditi dodatno finančno pomoč, vsem tistim, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja pa omogoči brezplačno zdravljenje v času epidemije. Vsem bolj odročnim krajem, kjer živijo Romi in Travellerji pa bi lokalne oblasti morale priskrbeti dovolj hrane, dostop do pitne, čiste vode in kurjave zaradi še vedno nizkih temperatur v Evropi.

Obiskali smo Jožeta Kontreca v Beltincih, ki ima doma pravi mali muzej glasbil. Jožeta širša javnost bolj pozna kot enega od dvojice zasedbe Langa.

»Ker so poleg glasbe,  glasbila del mojega življenja, sem pred sedemnjastimi leti  odprl muzej z glasbili, Muzej pri Muzikašu. V vsem tem času smo morali premagati marsikatero oviro, tudi požar, zaradi katerega nam je pred štirimi leti tudi hiša pogorela do tal«, se spominja Jože Kontrec.

Obiskali smo še zavod Papilot v Murski Soboti, kjer je trenutno v teku program o socialni izključenosti. Ob koncu oddaje pa vas Samanta Baranja vabi v novo mesečno rubriko o romskem jeziku. Spregovorila bo o o položaju romskega jezika v času habsburške monarhije. Takrat so bili sprejeti številni ukrepi, ki so Romom preprečevali uporabo njihovega jezika, ohranjanje njihove kulturne identitete in nomadski način življenja.

Sandi Horvat