Občina Mirna je ena najmlajših slovenskih občin in spada v jugovzhodno statistično regijo. Obsega 22 naselij na 31 km2 in ima približno 2600 prebivalcev.

Ena najmlajših slovenskih občin

Občina Mirna je ena najmlajših slovenskih občin in spada v jugovzhodno statistično regijo. Obsega 22 naselij na 31 km² in ima približno 2600 prebivalcev. Največja znamenitost središča občine je Grad Mirna oziroma Speča lepotica. Tako jo je poimenoval dolgoletni profesor za gledališko zgodovino na ljubljanski AGRFT dr. Marko Marin. Na tem mestu bi verjetno danes stale le ruševine, če ga ne bi dr. Marin, kot je povedala domačinka Petra Krnc Laznik, najprej leta 1962 najel in potem v devetdesetih letih dobil v trajno last.

"Skupaj s študenti, prostovoljci, umetniki, domačini, Društvom Speča lepotica in tukajšnjimi podjetniki so grad po letu 1990 začeli intenzivno obnavljati, dokler ni dobil današnje podobe. Pred dobrim desetletjem je dr. Marin umrl in zdaj grad čaka na novo zgodbo oziroma na princa, ki bo prebudil to spečo lepotico."

Pod gradom je urejen športni park z igrišči, trimstezo, baliniščem, celo "mini dolenjsko Planico" oz. osemmetrsko smučarsko skakalnico in urejenim postajališčem za avtodome. Na Mirni so leta 2014 predstavili idejo o vseslovenski mreži postajališč, v katero je danes vključenih že 80 slovenskih občin s 160 postajališči.

"Lahko si vzamemo zasluge za to, da je v Sloveniji vse več urejenih lokacij, kjer se lahko ustavimo z avtodomom." 

Obiskovalce vse bolj privabijo domača hrana in pijača ter izdelki, ki so plod lokalnih rokodelcev. V gručastem naselju Migolica ustvarja mojster Anton Zakrajšek, čebelar, predvsem v hladnejšem delu leta pa že od otroških let pletar. Pri delu uporablja vrbove vejice in slamo. Izdeluje opletene steklenice, sejalnice, košare in koše …

"To delam za hobi. Eni grejo smučat, jaz grem pa v kurilnico in pletem. To je zame sprostitev." 

Nataša Rašl