V tretji sezoni Napotkov spoznavamo naselja in iščemo prebivalce, ki nosijo njihova imena. Pretekli teden je tako Darja Pograjc v Gaju poskušala poiskati Gaja ali Gajo. Še pred tem pa preverimo, kateri Gaj je sploh obiskala – po podatkih Statističnega urada RS so namreč v Sloveniji trije kraji s tem imenom ter več deset krajevnih imen s sestavino »gaj«. Tak je tudi na primer Spodnji Gaj pri Pragerskem, ki je pravzaprav »sosed« tistega Gaja, ki ga gremo zdaj obiskat. Napotki!

Gaj je del Pragerskega in svoje (obcestne) krajevne table pravzaprav nima

Kraj z imenom Gaj, ki ga je obiskala Darja Pograjc, leži na severovzhodu države. To je sicer eno od treh slovenskih naselij s tem imenom. Imamo pa v Sloveniji tudi več kot deset naselij, katerih ime vsebuje niz »gaj«.

Gaj je del Pragerskega in svoje (obcestne) krajevne table pravzaprav nima, razloži Milena Furek, domačinka in upokojena profesorica slovenščine.

"Smo razmišljali in malce iskali. Gaj je, kot ste rekli, "redek, negovan gozd". In ta del, na katerem se danes razteza Gaj oz. se je razraslo to mlado naselje, je bil že v drugi polovici 18. stoletja v nekem vojaškem zemljevidu avstrijskega cesarstva označen za en redek gozd."

Kraja je zaznamovala železnica; Pragersko in pozneje Gaj sta nastala prav zaradi nje. Tu je tudi 13 ribnikov, ki so nastali kot posledica kopanja gline za (zdaj že zaprto) opekarno, razloži Milan Lah, predsednik turističnega društva Breza Pragersko Gaj.

"Ti ribniki so nastali kot glinokopi. Voda je zalila te glinokope in so ostali takšni, kot so še danes."

Gajčanov je sicer nekaj več kot 600, celotna krajevna skupnost pa ima približno 1900 prebivalcev. Je med njimi tudi Gaj? Je Milena Furek v času svojega poučevanja spoznala kakšnega Gaja ali Gajo?

"Sem govorila z vodjo podružnične šole na Pragerskem in mi je povedala, da imajo letos prvič, kar se spomni, pa je že kar nekaj let v službi, v prvem razredu Gaja, ki res stanuje v Gaju. Bomo tudi mi v prihodnje bolj pozorni na to in skušali ugotoviti, kdo je ta navihan fantič."

Darja Pograjc