Beležimo že več kot sto dni, odkar Slovenska tiskovna agencija deluje in opravlja svojo pomembno javno funkcijo brez plačila vlade. Kako dolgo bo še tako, ostaja uganka. Tudi sicer se napadi na novinarje in novinarke v zadnjem letu stopnjujejo. Da je medijska svoboda in pravica do obveščenosti pod velikim političnim pritiskom, poročajo tudi ugledni mednarodni mediji in neodvisne institucije. O tem zakaj so svobodni javni mediji temeljni kamen demokracije, bo tekla beseda v 3. delu podkasta Na pravi strani.

"Pri pritiskih na medije gre za metode nasilnežev. Bolj kot pritiskaš na nekoga, bolj upaš, da bo ta nekdo utihnil"

Beležimo že več kot sto dni, odkar Slovenska tiskovna agencija deluje in opravlja svojo pomembno javno funkcijo brez plačila vlade, ki jo k financiranju sicer zavezuje zakon. Kako dolgo bo še tako, ostaja uganka. Kot opozarjajo naši strokovnjaki, pa tudi mednarodne institucije, gre pri definanciranju za nedopustne politične pritiske. Ne gre pozabiti, da je STA nepogrešljiva informacijska baza za vse ostale slovenske medije. Da je medijska svoboda in pravica do obveščenosti, pod velikim udarom in da se dnevno vrstijo napadi na novinarke in novinarje, poročajo tudi ugledni mednarodni mediji kot so Der Spiegel, Politico, The Guardian in The New York Times.

Dejansko gre za poskus utišati kritične glasove, ki so za neko demokratično družbo ključnega pomena in zato, da se nekako ta vladna resnica, ki je edina zveličavna prikazuje tudi kot edina možna resnica.

Poudarja predsednica Društva novinarjev Slovenije, Petra Lesjak Tušek. Da gre za ustrahovanje pa meni odvetnica, nekoč dolgoletna novinarka in televizijska voditeljica, Nataša Pirc Musar.

Bolj kot pritiskaš na nekoga, bolj upaš, da bo ta nekdo utihnil, jaz rečem, da se določenim posameznikom skuša nataknit nagobčnik.

Mihael Šuštaršič, novinar in urednik STA, pravi, da s kolegi samo čakajo, da se znajdejo na Zavodu za zaposlovanje in da je v ozadju želja po diskreditaciji novinarstva kot takšnega.

Namen tega je zasejati dvom v to, da si kredibilen. Gremo v smeri, ko pijanec pretepa svojo ženo in otroke, ob tem pa se zmeraj najde nekdo, ki reče: ja, zakaj pa ni bila tiho, zakaj ga je pa izzivala. Nekako v tej smeri se premikamo.

Na napade na medijsko svobodo v Sloveniji vse bolj opozarjajo tudi mednarodni mediji. Nikolaus Neumaier, novinar ugledne nemške javne televizije ARD, je za Televizijo Slovenija povedal:

Sprašujemo se ali gre za novega Orbana. Šokirani smo, ko beremo zapise na tviterju. To, da se premier bojuje proti novinarjem, je nekaj novega. Tega v Nemčiji ne poznamo.

Problematiko pritiskov na uredniško neodvisnost javnih medijev in finančno destabilizacijo, pa je pod drobnogled vzel tudi evropski parlament. Spomnimo na razpravo skupine evropskih poslancev za spremljanje demokracije in človekovih pravic, kjer je slovenski premier s svojim nastopom poskrbel za še enega v nizu mednarodnih medijskih škandalov. Bruseljski dopisnik časopisa Delo, Peter Žerjavič, ki je bil tudi sam tarča grobega napada s strani vladnega funkcionarja, pravi, da gre za brutalno obračunavanje premiera z našimi in tujimi tako novinarji kot politiki in strokovnjaki.

To je bil res eden bolj bizarnih, da ne rečem grotesknih nastopov, kljub svoji strašljivi dimenziji. Seveda so bili vsi osupli;  politiki, evropski poslanci vseh barv, še nekaj dni smo potem poslušali, da česa takega še niso videli.

 

Tita Mayer