Tržaško cesto v Postojni bodo v prihodnjem letu, prenova bo stekla konec maja, obnavljali, še prej pa bo za štiri konce tednov postala odprta ullica- ulica nasmejanih ljudi. V prihodnje naj bi postala bolj prijazna predvsem za pešce in kolesarje. Kolesarjenje je v Postojni priljubljeno in prav v teh dneh pripravljajo že 2. koronaizziv - kolesarsko turo po skrajnih mejah občine Postojna. Tura vas bo peljala tudi skozi Planino pri Rakeku, kjer si že več let prizadevajo, da bi obnovili kamniti most čez reko Unico. Več o vsem tem v tokratnem Lokalnem času naša dopisnica Sabrina Mulec.

Dobila bo tudi kolesarjem in pešcem prijaznejšo podobo

Tržaška cesta v središču Postojne ne more več kljubovati prometu, stisnjena je med hiše in popolnoma neugledna. Zato jo bodo obnovili in v dobrem letu naj bi dobila povsem novo podobo. Tako, kot si jo zasluži. Preden pa jo bodo začeli obnavljati, bo za štiri konce tednov postala odprta ulica – ulica nasmejanih ljudi, prijazna kolesarjem in pešcem in malo manj prijazna avtomobilistom. S tem bi radi dosegli, da bi več ljudi kolesarilo in pešačilo. Poleg tega pa izkušnje pričajo o tem, da so take ulice ljudem všeč in posledično ponovno oživijo.

Ob petkih bodo pred TPC Primorka organizirali točko »Poljubi in odpelji«, kjer bo šolarje pričakal pešbus, ki jih bo odpeljal proti šoli, po Tržaški pa bo vozil tudi bicivlak – kolesarsko različico pešbusa. Ob sobotah bo Tržaška cesta odprta ulica cel dan, na njej pa bodo izvajali zanimiv in pester program.

Po obnovi bo na Tržaški cesti promet omejen, prednost na njej pa bodo imeli pešci in kolesarji. Kolesarjenje je na Postojnskem tudi sicer dokaj priljubljeno. V prvem valu epidemije so organizirali prvi koronaizziv – koronaturo po skrajnih mejah občine Postojna, prav v teh dneh pripravljajo drugega. Vsa navodila bodo zainteresirani dobili po elektronski pošti, objavljena pa so tudi na spletni strani http://www.bikeslovenia.si . Pobudnik, turno-kolesarski vodnik Bike Slovenija Tomaž Penko, bo z vse tiste, ki jim poti in stezice ter vlake niso najbližje in se bojijo, da se ne bi izgubili, 15. maja priredil tudi vodeno koronaturo.

Pot bo kolesarje vodila tudi skozi Planino pri Rakeku, kjer bi radi obnovili kamnit most čez reko Unico, ki so ga zgradili 1763, kar piše tudi na vanj vgrajeni ploščici, vodi pa do enega nekdaj najlepših dvorcev v Sloveniji, gradu Haasberg oziroma Hošperk.
Omenjeni most pa povzroča sive lase predvsem voznikom – je namreč del ceste, ki Planino povezuje z avtocesto. V vseh teh letih je postal preozek za sodobni promet. Sive lase pa povzroča tudi tistim, ki bi ga radi prenovili, kajti gre za kulturno dediščino, Naturo 2000 in še kaj. Kot vendarle kaže, so našli kompromisno rešitev, napravili naj bi novega, tega pa pustili nedotaknjenega.

Sabrina Mulec