Jutranji pgovor z zagrebško dopisnico Tanjo Borčić Bernard

Število novo okuženih s koronavirusom je na Hrvaškem zadnje tedne kar visoko. Ukrepi pa, morda presenetljivo, niso temu primerni oziroma so precej blagi v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Covid terminologija je na Hrvaškem bogatejša vsaj za dve novi besedni zvezi. V Kvarnerju so zasebne klinike začele ponujati novi »post covidni program«, na hrvaških otokih pa se formirajo tako imenovane »covd free« cone.

Hrvaški državi ne primanjkuje le cepiva proti covidu, temveč tudi drugih zdravil. Zgodila se je celo nekajdnevna kriza, ko so bolnišnice in zdravstveni domovi ostali brez nekaterih vrst zdravil, ker država farmacevtskim uvoznikom že več kot leto dni ne plačuje računov za zdravila.

Država je manjši del dolgovanega zneska sicer poravnala, a bolnišnice in lekarne farmacevtskim dobaviteljem še vedno dolgujejo več kot 860 milijonov evrov. Ob tem se je na spletu pojavil še posnetek s seje hrvaške vlade na katerem finančni minister Marić, ne vedoč da ga snemajo, zdravstvenega ministra Beroša zaradi potratnosti ošteva kot majhnega otroka.

Bojan Leskovec