Kuba se po 62-tih letih poslavlja od dinastije Castro. Nekdanji predsednik Kube Raul Castro je napovedal, da se umika iz politike in z mesta generalnega sekretarja Komunistične partije Kube. Napovedal je, da vodenje stranke prepušča mladi generaciji, ki je "polna strasti in antiimperialističnega duha". O spremembah na Kubi več v pogovoru s Tonetom Hočevarjem.

Tone Hočevar: Nič se ne bo spremenilo, saj bo Raul Castro še naprej glavni svetovalec Komunistični partiji, ki je dejanska vlada

Kuba se po 62 letih poslavlja od dinastije Castro. Nekdanji predsednik Kube Raul Castro je napovedal, da se umika iz politike in z mesta generalnega sekretarja Komunistične partije Kube. Napovedal je, da vodenje stranke prepušča mladi generaciji, ki je "polna strasti in protiimperialističnega duha". O spremembah na Kubi več v pogovoru s Tonetom Hočevarjem.

 

Tone Hočevar: "Kubanci so naredili enako napako kot nekoč, ko so šli na monokulturo – sladkorni trs, danes pa na monokulturo – turizem. Zaradi epidemije je turizem zamrl in ostali so brez vsega."

Na Kubi je zelo malo žrtev covida-19, morda tudi zato, ker so relativno slabo mobilni. Sami so razvili tri cepiva, ki so na solidni ravni. Na Kubi so razvili prvo cepivo proti tropskim boleznim, cepivo proti rumeni mrzlici. Že za časa Špancev so imeli zelo dobro razvito medicino.

Darja Groznik