Danes je dan slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Zveza paraplegikov Slovenije deluje že 52 let kot reprezentativna invalidska organizacija, ki predstavlja, varuje in uveljavlja pravice ter interese paraplegikov in tetraplegikov na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Zvezo sestavlja devet pokrajinskih društev s 1.085 člani. Ob tem dnevu je Petra Medved pred mikrofon povabila predsednika Zveze paraplegikov Slovenije Daneta Kastelica, ki je med drugim opozoril na prioritete, ki bi jih bilo treba urediti na sistemski ravni, da bi bili paraplegiki in tetraplegiki celovito in kakovostno vključeni v vse oblike družbenega življenja.

Predsednik ZPS Dane Kastelic o prioritetah, ki bi jih bilo treba urediti na sistemski ravni.

Danes je dan slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Zveza paraplegikov Slovenije deluje že 52 let kot reprezentativna invalidska organizacija, ki predstavlja, varuje in uveljavlja pravice ter interese paraplegikov in tetraplegikov na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Zvezo sestavlja devet pokrajinskih društev s 1.085 člani. Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je med drugim opozoril na prioritete, ki bi jih bilo treba urediti na sistemski ravni, da bi bili paraplegiki in tetraplegiki celovito in kakovostno vključeni v vse oblike družbenega življenja.

Zveza paraplegikov Slovenije izvaja posebne socialne programe za paraplegike in tetraplegike in se dejavno vključuje v oblikovanje invalidskega varstva na državnem nivoju, razloži predsednik Zveze Dane Kastelic in izpostavi:

»Bistveno je, da se v Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vpiše pravica do obnovitvene rehabilitacije, ki jo imamo v tem trenutku zagotovljeno z javnim razpisom Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Vendar bi želeli, da je to zakonska pravica, kajti do tega smo invalidi upravičeni in tako ne bi bili odvisni od vsakoletnega finančnega načrta Zavoda.«

V Zvezi paraplegikov Slovenije se zavzemajo, da se dodeli pravica do invalidnine vsem invalidom z določeno telesno okvaro. Dane Kastelic:

»Da se odpravi diskriminacija med invalidi, ki jo je povzročilo sprejetje ZPIZ-2 leta 1993. Do takrat smo vsi tisti, ki imamo 100 % invalidnost, bili upravičeni do nadomestila za telesno okvaro, po letu 1993 pa so do tega nadomestila upravičeni samo tisti, ki se poškodujejo na delovnem mestu ali imajo poklicno bolezen.«

Petra Medved