Uresničile so se napovedi o pozebi, ki v tem času sicer ni redkost v naših krajih, pravijo agrometeorologi, saj zaradi bližine Mediterana sadno drevje zgodaj zacveti, bližina Alp pa je kriva za aprilske vdore hladnega zraka. Po prvih ocenah je na Primorskem najbolj prizadeto sadno drevje v Slovenski Istri, pa tudi v Vipavski dolini in v Goriških brdih. Pozeblo je tudi sadno drevje v Ponurju. Pozeba pa slabo vpliva tudi na čebelarstvo.

Pridelek bo zdesetkan, ogrožene pa tudi čebele

Uresničile so se napovedi o pozebi, ki v tem času sicer ni redkost v naših krajih, pravijo agrometeorologi, saj zaradi bližine Sredozemlja sadno drevje zgodaj zacveti, bližina Alp pa je kriva za aprilske vdore hladnega zraka. Po prvih ocenah je na Primorskem najbolj prizadeto sadno drevje v slovenski Istri, pa tudi v Vipavski dolini in v Goriških brdih. Temperature so se gibale nekaj stopinj pod lediščem, česar še posebej ob Obali ne pomnijo.

Lahko povemo, da je škoda na kakiju stoodstotna. Še tisto, kar je ostalo od pozebe 19. marca, je zdaj uničeno. Marelice pa so zmrznile že marca, pravi svetovalka Urška Klančar.

Proti pozebi pravzaprav ni ukrepov, razen oroševanja. Vendar vode v zadrževalniku Vogršček zaradi sanacije ni, prav tako pa obstoječa infrastruktura zanj ni primerna, pojasnjuje specialist za sadjarstvo Vasja Juretič:

Klasični namakalni sistemi niso dovolj zmogljivi, kajti za protislansko zaščito moramo imeti posebne šobe in razpršilce.

Vse kaže, da bo letos na voljo bolj malo primorskega sadja. Davišnja pozeba je prizadela tudi  sadno drevje v Pomurju. Najbolj so jo skupili koščičarji, vendar sadjarji upajo, da bodo nekaj sadja kljub vsemu pridelali tudi letos. Miran Torič s kmetijsko svetovalne službe pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota svetuje sadjarjem:

Poskušajte pomagati drevesom s pripravki na podlagi alg ali aminokislin. Ni pa pričakovati čudežev.

Aprilska pozeba škoduje tudi čebelam, saj ostajajo brez paše. Aleš Borovičar, vodja opazovalne napovedovalne službe Čebelarske zveze Slovenije, svetuje:

Zdaj je pomembno, da čebele pustimo čim bolj pri miru, saj drezanje v panje ni priporočljivo. Priporočamo pa, da ob čebelnjakih natrosite seno.

 

 

Cirila Štuber