Ponosni smo na populacijo sov kozač

Strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za biologijo tudi letos opazujejo mrežo gnezdilnic sov kozač. Ugotovili so, da je najstarejša obročkana samica kozače, ki živi na Krimu, stara 17 let. Letos ima šest mladičkov. Raziskovalec z Nacionalnega inštituta za biologijo in kustos v Prirodoslovnem muzeju Al Vrezec pojasnjuje, da v Sloveniji zdaj živi od 700 do 1200 gnezdečih parov sov kozač.

Pri nas gnezdi deset vrst sov. Samica in samec se na gnezdenje pripravljata že jeseni, valjenje se začne spomladi, mladiči pa skočijo iz gnezda v prvih dneh maja. Gnezdenje kozač se lahko tudi zamakne. Samica gnezdi le nekajkrat.

"Kozača je naša največja duplarica, potrebuje velika dupla, ki pa jih je v gozdovih premalo. Zato skupaj z Zavodom za gozdove postavljamo gnezdilnice, raziskovalni pripomoček, ki so približek dupel. Sovam s tem samo pomagamo, saj ohranjamo gozdove v prvobitni obliki. Do zdaj smo na območju Krima postavili 80 gnezdilnic, tudi za druge sove. Mreža nam omogoča preučevanje populacije kozač in lesnih sov. Radi bi postavili sto gnezdilnic, ki bodo omogočile dober nadzor populacije, pomembno je tudi preučevanje premikov sov. Ugotavljamo, kako živijo in kaj je pomembno za njihovo ohranitev. Mreža gnezdilnic je tudi na območju Jelovice, poskusno v Krakovskem gozdu in pri Cerovem."

"Sova kozača je skrivnostna žival, tudi njeno nočno oglašanje je nekaj posebnega. V času, ko mladiči zapuščajo gnezdo, so odgovorne samice zelo na trnih. Če se približamo mladiču, ki še ne leti dobro, moramo biti pozorni na znake, tudi na sovino oglašanje. Umaknimo se, če pridemo preblizu mladička, ki je na tleh. Sova, srčna mama, lahko tudi napade," pojasnjuje raziskovalec z Nacionalnega inštituta za biologijo Al Vrezec.

Aljana Jocif