Za mineral, ki ga predstavljamo tokrat v Veste, kaj jeste?, je potrjena ena zdravstvena trditev. To so kloridi, ki prispevajo k normalni prebavi z vlogo pri nastajanju klorovodikove kisline v želodcu. S hrano in pijačo jih zaužijemo povsem dovolj. Na prvih mestih po vsebnosti je namreč hrana, ki ji v procesu priprave dodamo kuhinjsko sol. Tako največkrat govorimo o natrijevih kloridih.

Kloridni ioni so nujni za vzdrževanje številnih fizioloških funkcij telesa

Klor kot element spada med halogene in je fizikalno-kemijsko pri normalni temperaturi in tlaku plin. V naravi pa se največ klora pojavlja v obliki kloridov oziroma kloridnih ionov, ki spadajo med najpomembnejše anorganske anione v naših telesih. Teja Glavnik, mag. farm., spec. klin. farm. iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, ob tem dodaja, da je najpogostejši natrijev klorid. Na prvih mestih po vsebnosti tega minerala je torej hrana, ki ji v procesu priprave dodamo kuhinjsko sol.

"Največ kloridov imajo suhomesnati izdelki, siri, tudi jajca. V drugih vrstah hrane je tega minerala zelo malo. Za dnevni vnos kloridov bi morali pojesti 400 g solate. Isto količino kloridov pa bi zaužili s 25 g salame."

Z vidika preskrbe s kloridi to ni problematično, ker jih naše telo ob zadostni hidraciji učinkovito regulira oz. izloča in naknadno pridobiva iz rezerv. Jasno pa je, da je čezmeren vnos natrijevega klorida oz. kuhinjske soli povezan s povišanim krvnim tlakom.

Nataša Rašl