V Sloveniji je začel delovati Center za zaščito žvižgačev

Ivan Gale: Čutiš, da si marsikje moteč. Doživiš marsikaj, tudi pljunek, grozilno pismo v nabiralniku, žalitev na ulici.

Ivan Gale, ki se ga je prijel naziv najbolj znani slovenski žvižgač, je z Evropskim inštitutom za skladnost in etiko poslovanja, ki ga vodi Andrijana Bergant, soustanovitelj Centra. Namen Centra za zaščito žvižgačev, ki se bo primarno financiral prek donacij, sledili pa bodo tudi razpisom, bo zaščita žvižgačev in ponujanje konkretne pomoči: pravne, finančne, psihološke, včasih je potrebno tudi fizično varovanje.

"Potrebuješ širok nabor pravnih znanj, saj so tisti, ki jih razkrivaš, pripravljeni storiti vse, da se zaščitijo. Veliko žvižgačev sem spoznal v zadnjem času, se pogovarjal z njimi, vem, da stiske, še posebno če gre za izgubo zaposlitve, privedejo tudi do razmišljanj o samomoru ali pa do tega dejansko pride," pravi Ivan Gale, sicer pravnik po izobrazbi, ki je zaradi razkritij afere kupovanja zaščitne opreme izgubil zaposlitev.

V EU je bila 7. 10. 2019 sprejeta Direktiva Evropskega parlamenta o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava Unije. V dveh letih naj bi jo države članice uskladile s svojo zakonodajo. Večina držav se pripravlja na uresničitev te direktive.

Pred kratkim je Slovaška imenovala predstojnico posebnega organa, ki bo deloval za zaščito žvižgačev. Ni pa videti, da bi se na to pripravljali tudi v Sloveniji, pravi Andrijana Bergant in dodaja:

"Želimo ozaveščati okolje, kdo je žvižgač, želimo vzpostaviti strokovni pristop kot protiutež politizacije funkcije žvižgačev. Če bo treba postaviti ločnico, bo o tem, kdo je žvižgač in kdo ne, odločal odbor strokovnjakov oziroma uglednih posameznikov slovenske družbe."

 

Cirila Štuber